28 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” au semnat contractele de finanțare nerambursabilă

În 17 raioane ale țării vor activa 28 de întreprinderi nou create prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Antreprenorii lucrători-migranți sau rude de gradul I ai acestora vor primi până la 250 mii lei finanțare nerambursabilă din bugetul de stat și din partea Uniunii Europene în baza algoritmului „1+1”, astfel fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant.

Titularii afacerilor au semnat contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 6,73 milioane de lei, activitatea antreprenorială a celor 28 de companii indică faptul că vor genera investiții cumulative în economie de circa 17 milioane de lei și vor asigura 69 de locuri de muncă.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, le-a urat antreprenorilor bun venit acasă, menționând că țara noastră are nevoie de ei mai mult ca niciodată: „Ministerul susține astfel de proiecte care  au demonstrat pe parcursul timpului viabilitatea și sunt destinate atât cetățenilor din țară, cât și celor din diasporă pentru a-și valorifica acasă potențialul antreprenorial și a asigura o sursă constantă de venit”.

Din numărul total de beneficiari de finanțare nerambursabilă, 20 activează în agricultură, alte 6 afaceri se vor desfășura în domeniul prestării serviciilor și 2 în industrie. Totodată, 9 afaceri sunt inițiate sau administrate de femei, iar 7 vor fi gestionate de tineri.

De la începutul acestui an, prin Programul PARE 1+1 au fost aprobate 65 de proiecte investiționale. În anul 2019 pentru implementarea Programului „PARE 1+1” sunt planificate 40 milioane de lei din bugetul de stat. Totodată, pentru perioada 1 iunie 2019 – 31 mai 2020 Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale” a acordat adițional  15 milioane de lei pentru complimentarea Programului.

Imagini: