Curs de instruire privind activitatea și instrumentele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat la Chișinău

În contextul aflării la Chișinău a delegației Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a fost organizat un curs de instruire, cu scop de identificare a necesităților pentru implementarea Planului de acțiuni RM-OCDE pentru anii 2023-2027.

Evenimentul a fost prezidat de către secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin; secretarul de stat a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc și de către directorul Diviziunii pentru Eurasia OCDE, William Tompson, participanții fiind reprezentanți ai mai multor ministere.

Cursul de instruire are ca scop, definirea sectoarelor de cooperare cu OCDE prin prisma necesităților de asistență și expertiză la nivel național, dar și a capacităților instituționale de gestionare și implicare în dialogul cu OCDE.

 “Salutăm prezența colegilor de la ministere de ramură la Cursul de instruire privind activitatea și instrumentele OCDE, fiind o dovadă a interesului sporit față de proiectele Organizației, de oportunitățile oferite şi proiectele investiționale care vor fi examinate pe parcursul cursului şi nu în ultimul rând, de stabilirea parteneriatelor în vederea inițierii unor proiecte comune. Domeniile și liniile directorii ale OCDE vin să susțină și să complementeze eforturile în procesul de aderare la UE a țării noastre” a menționat secretara de stat, Veronica Arpintin.

În cadrul discuției, au mai fost menționate subiectele privind realizarea raportului OCDE: Promovarea capacităților digitale a mediului de afaceri: studiu de caz – Republica Moldova – prezentat la 15 martie 2023, care vine cu recomandări complementare privind digitalizarea sectorului economic în RM în contextul aprobării și implementării Strategiei de Transformare Digitală 2023-2030 și lansarea celei de-a patra runde de evaluare Small Business Act for Europe (SBA), în cadrul vizitei la Chișinău, a delegația OCDE din 20-22 septembrie 2022.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu sediul la Paris, este un forum care le permite funcționarilor guvernamentali să discute și să analizeze formularea și impactul politicilor care ar putea spori bunăstarea socio-economică la nivel global. Activitatea sa este condusă de un secretariat alcătuit din analiști economici și politici din toate sectoarele economiei.