A avut loc prima ședință a beneficiarilor procesului de Eficientizare a Resurselor și Producere mai Pură, desfășurată în cadrul proiectului EU4Environment
Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la prima ședință a beneficiarilor procesului de Eficientizare a Resurselor și Producere mai Pură (RECP), desfășurată în cadrul proiectului EU4Environment, implementat în parteneriat cu UNIDO.
La ședința online au fost abordate subiecte ce vizează evaluarea progreselor privind eficiența resurselor și producția mai curată, înregistrate de Republica Moldova ca o continuare a sprijinului oferit de Uniunea Europeană în perioada 2014-2017, planificarea activităților legate de Componenta Economiei Circulare a Acțiunii – „Uniunea Europeană pentru Mediu” în Moldova, precum și noi oportunități legate de economia circulară în țara noastră.
În discursul său Lilia Palii a afirmat că bazele promovării procesului RECP în Republica Moldova au fost puse începând cu anul 2010, pe parcursul a 7 ani fiind implementate trei proiecte în domeniu cu suportul Cehiei, Agenției Austriece de Dezvoltare și Programului regional al UE – EaP GREEN – de înverzire a economiilor din țările Parteneriatului Estic.
De asemenea, secretarul general a subliniat că în cadrul EaP GREEN (2014-2017) activitățile de promovare a producerii mai pure în Moldova au luat o mai mare amploare grație suportului financiar al UE și celui metodologic din partea UNIDO. Astfel, în această perioadă au fost create și dezvoltate 5 Cluburi ”NU-Risipi” la Chișinău, Bălți, Orhei, Căușeni și Ungheni, care au inclus circa 80 de agenți economici. Pe lîngă consolidarea generală a capacităților în domeniul dat, au fost realizate 20 de evaluări detaliate RECP, iar beneficiile comune ale companiilor care au aplicat procedura dată în procesele sale de producere s-au ridicat la circa 3 milioane euro, obținute din contul energiei, materiei prime sau apei economisite, dar și din reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră sau din reducerea și valorificarea deșeurilor reciclabile etc.
„Perioada anilor 2018-2019 a marcat tranziția de la EaP GREEN la EU4Environment și sperăm că, în final, reluarea practică a componentei RECP va completa golul creat în asigurarea continuității acestor activități și în menținerea unui cadru instituțional durabil în domeniul dat în Republica Moldova. Ministerul Economiei și Infrastructurii promovează politici economice orientate spre creșterea competitivității și productivității IMM, atragerea investițiilor, implementarea inovațiilor și stimularea exporturilor, oferind mediului antreprenorial noi oportunități de dezvoltare”, a punctat Lilia Palii.
Totodată, secretarul general a menționat că procesul de promovare a producerii mai pure, pe lângă contribuția la implementarea Programului de ecologizare a IMM, vine să complimenteze încă 3 acțiuni din cadrul EU4Environment – promovarea eco-etichetării (produselor și serviciilor), eco-inovațiilor și implementarea principiilor Parcurilor Industriale și Zonelor Economice Libere verzi, la care se va adăuga potențialul dezvoltării incubatoarelor de afaceri și a platformelor industriale multifuncționale.
Menționăm că Proiectul EU4Environment este la cel de-al doilea an de implementare în Republica Moldova, iar acțiunile acestuia vin să sprijine eforturile Guvernului în ceea ce privește alinierea la obiectivele de mediu, ecologizarea sectoarelor economice, utilizarea mai eficientă a resurselor și modernizarea proceselor de producere. Aceste obiective stau în fața sub-componentei proiectului EU4Environment, orientată spre eficientizarea resurselor și producerea mai pură în cadrul agenților economici din țara noastră.