A. Candu: „ Prin cooperarea părților implicate vom remedia situația de la Bălți pentru a nu afecta sănătatea populației și activitatea companiilor”

Declarația a fost făcută de  Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei  în cadrul vizitei de documentare întreprinse la Zona Economică Liberă „Bălți”, la 31 iulie curent.

În cadrul vizitei Vicepremierul a convocat la o ședință de lucru în cadrul căreia au fost analizate măsurile întreprinse de grupul operativ de lucru privind ameliorarea situației ecologice și prevenirea emisiilor de substanțe nocive în mun. Bălți.

La ședință au participat și reprezentanți ai administrației  zonei economice libere, ai autorităților publice locale din mun. Bălți ( Inspectoratul Ecologic de Stat, Centrul de Sănătate Publică și Primăria) și reprezentanții companiilor „Draexlmaier Automotive”, „Gebauer & Griller Cables &Wires”, „ Electromanufacturing” ș.a.).

Andrian Candu a subliniat necesitatea soluționării cât mai rapide a problemei: „La nivelul Guvernului, autorităților publice locale și instituțiilor competente sunt întreprinse toate acțiunile de remediere a problemei, pentru a nu afecta sănătatea populației din municipiul Bălți, a nu fi periclitată activitatea companiilor producătoare și a nu prejudicia imaginea țării.”

Potrivit grupului operativ de lucru în rezultatul monitorizărilor efectuate a fost determinat focarul de poluare. De asemenea s-a constatat că emisiile sunt efectul fermentației nămolului din bazinele de acumulare de pe câmpurile de filtrare ale apelor reziduale, provenite în urma procesului tehnologic de producere a spirtului de către compania „Vinăria din Vale”. Operatorul economic a primit o prescripție sanitară  de sistare a activității până la remedierea situației.

Viceprim-ministrul a mers și la câmpurile de filtrare pentru a se informa la fața locului și a discutat cu reprezentanții companiei Vinăria din Vale care au dat asigurări că vor coopera cu autoritățile pentru a soluționa această problemă.

Astfel, s-a decis ca activitatea întreprinderii să rămână sistată până vor fi întreprinse  soluții de neutralizare a focarului de poluare, din zonele câmpurilor de filtrare a rezidurilor. Totodată instituțiile de profil monitorizează în permanență situația.

Totodată, Andrian Candu a mai vizitat și halele de producție ale companiilor „Draexlmaier Automotive”, „Gebauer & Griller Cables &Wires”. Ambele companii s-au arătat interesate să-și extindă  investițiile în țară.

În următoarea perioadă, Andrian Candu va întreprinde un șir de vizite de documentare la toate zonele libere, parcurile industriale și incubatoarele de afaceri din țară./  31 iulie 2014, Bălți