Abilitarea economică a femeilor și egalitatea de gen, discutate la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni, organizată de Platforma Parteneriatului Estic al UE și Asia Centrală
Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin a participat la prima reuniune a Grupului de lucru, privind egalitatea de gen lansat pe Platforma Parteneriatului Estic al UE și Asia Centrală, care a a vut loc la Bruxelles.
Uniunea Europeană sprijină țările Parteneriatului Estic în procesul de reducere a decalajelor privind egalitatea de gen.
Abilitarea economică a femeilor a fost recunoscută ca un motor esențial pentru creșterea economică, de aceea se lucrează la promovarea alfabetizării digitale a femeilor din afaceri, sprijinirea startup-urilor, îmbunătățirea serviciilor de mentorat și coaching în activitatea de antreprenoriat.
În cadrul grupului de lucru, s-a discutat despre politici specifice de gen, femeile în afaceri durabile, cu prezentarea unor istorii de succes, educație, finanțare etc.
În contextual evenimentului, secretara de stat, Veronica Arpintin a menționat că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a elaborat un nou Program de susținere a antreprenoriatului feminin, care are drept obiectiv stimularea spiritului antreprenorial al femeilor prin susținerea dezvoltării întreprinderilor înființate și gestionate de către femei. Conceptul noului program include suport financiar atât pentru întreprinderile nou create, cât și pentru companiile în dezvoltare. Acesta va ținti domeniile de activitate prioritare și necesitățile reale ale femeilor antreprenoare. Astfel, se urmărește creșterea numărului de femei antreprenoare și îmbunătățirea performanțelor economice.
În țara noastră, statul, prin intermediul programelor de suport în afaceri ODA a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, oferă acces la finanțare pentru toate femeile cu spirit antreprenorial din Republica Moldova. În perioada 2016-2022, au fost instruite peste 1200 femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale. În anul 2022, din numărul total de 541 de beneficiari ai programelor de suport antreprenorial ODA, 228 de companii sunt administrate de femei.
Evenimentul a fost organizat de către Parteneriatul estic (EaP), parteneriat care are drept scop consolidarea relațiilor economice dintre Uniunea Europeană, statele membre și șase state din Europa de Est, printre care și Republica Moldova, dar și creșterea stabilității, prosperității și rezilienței vecinilor UE.