Abilitățile economice ale femeilor antreprenoare, susținute de stat. Inițiative și programe de suport

Femeile din Republica Moldova sunt tot mai active în sectorul antreprenorial, inițiind și conducând afaceri în diverse domenii, de la comerț până la servicii și tehnologii. Accesul la servicii financiare și instrumente de creditare pot stimula activitatea economică a femeilor, oferindu-le posibilitatea de a investi în afacerile lor sau de a accesa resurse pentru dezvoltare personală și profesională.

Aceste aspecte au fost discutate la un eveniment cu genericul „Măsuri de suport ale statului în domeniul abilitării economice a femeilor”, organizat de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM).

Secretara de stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban, prezentă la eveniment a ținut să precizeze despre angajamentul ministerului, în susținerea femeilor în afaceri și a dezvoltării economiei sustenabile.

“Recunoaștem contribuția inestimabilă pe care femeile o aduc în lumea afacerilor. Cu abilitățile de leadership, inițiativă și perseverență, femeile antreprenoare aduc schimbări semnificative în comunitățile noastre și în lumea afacerilor în general. Este imperativ să ne concentrăm eforturile asupra dezvoltării afacerilor sustenabile, care aduc cu sine profituri și beneficii pe termen lung pentru comunitate și mediu. Pentru a iniția și dezvolta afaceri, femeile antreprenoare au nevoie de acces la informații, finanțare, rețele de suport și programe de mentorat, programe de susținere și dezvoltare a business-urilor” a menționat Cristina Ceban.

Mai mult, secretara de stat a precizat că inițiativele MDED au drept scop consolidarea și rezilienta mediului de afaceri, iar programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, printre care și Programul de susținere a antreprenoriatului feminin sunt destinate pentru a răspunde nevoilor specifice de formare profesională ale femeilor în afaceri.

Programele de suport antreprenorial, gestionate de către ODA beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin intermediul unui acord de grant în valoare de 8 milioane de euro. În cadrul acestor programe, în anul 2023 s-a acordat sprijin financiar în valoare de 51,36 milioane de lei pentru 93 de companii. Dintre acestea, 47 de afaceri, ceea ce reprezintă 51% sunt gestionate de către femei.

Acest aspect subliniază promovarea egalității de gen și susținerea unui mediu economic inclusiv și echitabil. Antreprenoriatul feminin este ca un motor important al creșterii economice și inovației, contribuind la diversificarea economiei și la creșterea competitivității.