Acces la piețele de capital extern pentru antreprenorii locali. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură
8 noiembrie 2024 – Antreprenorii locali vor avea acces la piețe externe de capital. În acest sens, Legislativul a aprobat în prima lectură proiectul menit să elimine mai multe bariere normative, în contextul accesului investitorilor și companiilor locale în accesarea unei piețe de capital străin.
Măsurile de facilitare vor aduce cu sine și procesul de armonizare a legislației naționale cu reglementările internaționale și transpunerea unor directive europene în domeniu.
Proiectul de lege va avea drept rezultat un acces mai mare la finanțare și la o bază mai largă de investitori, implementarea unor standarde de raportare și transparență mai înalte, precum și promovarea dezvoltării economice.
Reglementările prevăd modificări la Legea privind societățile pe acțiuni. Printre acestea figurează introducerea conceptului de „dată de referință”. Legea va fi completată cu prevederi care vor permite transmiterea de informații și facilitarea exercitării drepturilor acționarilor, inclusiv prin intermediul sistemelor electronice.
De asemenea, Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice va fi completată cu reglementări speciale legate de tranzacționarea acțiunilor societăților de asigurare sau de reasigurare, similar normelor actuale în privința băncilor.
Documentul mai conține propuneri de modificare a Legii privind piața de capital, a Legii privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, a Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, a Legii privind activitatea băncilor etc.
“E un pas înainte spre o guvernare mai transparentă, eficientă și modernă, care să ne apropie de valorile și standardele Uniunii Europene” a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.
Necesitatea elaborării proiectului votat reiese atât din Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, cât și din Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (Programul PACC 2027).
Proiectul de lege urmează să fie propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.