Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind transportul combinat de mărfuri a fost aprobat de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul hotărârii de Guvern cu privire la Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind transportul combinat de mărfuri.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, obiectivul Acordului este stabilirea principiilor de reglementare a funcționării transportului combinat de mărfuri între cele două țări. Aceasta presupune eficientizarea utilizării infrastructurii existente pentru transportul de marfă prin dezvoltarea sistemelor moderne de transport feroviar și maritim, adițional transportului rutier, cu scopul de a oferi soluții alternative sociale, economice și de mediu.

Ca urmare a aprobării Acordului, vor fi stimulate serviciile de transport combinat de marfă, care presupun utilizarea transportului feroviar și naval, astfel fiind diminuată presiunea pe infrastructura rutieră, precum și sporirea competitivității transporturilor, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în comparație cu transportul de mărfuri exclusiv rutier.

Menționăm că, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia privind transportul combinat de mărfuri a fost semnat la Ankara, la 30 decembrie 2019.