Cadrul legislativ pentru libertatea de stabilire și furnizarea de servicii, aliniat la normele Uniunii Europene, adoptat de Parlament

8 noiembrie 2024 – Legislativul a votat în prima lectură proiectul de lege privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii. În mod concret, creăm cadrul legislativ necesar pentru a aplica una dintre cele patru libertăți fundamentale prevăzute de Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene: libera circulație a serviciilor. 

Această lege va crea condiții care vor permite companiilor din Republica Moldova, inclusiv celor din sectorul serviciilor destinate exportului, să exploreze potențialul pieței UE, o piață uriașă, cu peste 450 mln de consumatori. De asemenea, va facilita achiziția simplă și rapidă de servicii de pe piața UE. 

Astfel, din momentul aderării la UE, prestatorii de servicii din Republica Moldova vor fi parte a pieței comune și vor beneficia de libertatea de circulație a serviciilor, fiind totodată asigurat procesul de echivalare a cerințelor de autorizare a serviciilor în Republica Moldova cu cerințele din statele UE.

Prezenta lege va fi aplicată atât serviciilor furnizate într-un alt stat membru de către prestatorii stabiliți în Republica Moldova, cât și serviciilor furnizate transfrontalier în Republica Moldova de către prestatori stabiliți într-un alt stat membru. 

Mai mult, vor fi simplificate cerințele impuse de legislație pentru a presta un anumit serviciu, pentru a le aduce în concordanță cu cerințele UE. 

Vor fi eliminate și restricțiile referitoare la prestatorii de servicii și anume:

  • interdicția de a fi stabilit în mai mult de un stat membru sau de a fi înscris în registre, sau de a fi membru a unei asociații ori entități profesionale în mai mult de un stat membru;
  • obligarea unui prestator de a alege între a se stabili cu titlu principal sau secundar pe teritoriul Republicii Moldova;
  • impunerea condiției de reciprocitate;
  • obligația de a constitui sau de a participa la constituirea unei garanții financiare ori de a încheia o asigurare la un prestator sau entitate stabilită pe teritoriul Republicii Moldova, în situația în care prestatorul este asigurat sau deține garanție financiară într-un stat membru;
  • obligația de a fi înscris, în prealabil, pentru o anumită perioadă, în registrele Republicii Moldova.

Reglementările mai prevăd constituirea Ghișeului Unic Electronic (GUE) în calitate de punct unic de contact electronic pentru  prestatori, care să asigure posibilitatea îndeplinirii facile și de la distanță, prin mijloace electronice, a procedurilor și formalităților necesare pentru accesul la activitățile de servicii.

Este preconizată și asistență reciprocă prin intermediul unui punct unic de legătură, coordonator național al căruia se propune a fi Agenția de Guvernare Electronică, iar controlul calității serviciilor urmează a fi realizată prin îndeplinirea, de către prestatori, atât din Republica Moldova, cât și din UE, a anumitor condiții de informare.

Suplimentar, va exista un mecanism de alertă care se aplică în cazul în care o autoritate competentă de a cunoaște împrejurări grave și precise referitoare la o activitate de servicii care ar putea cauza prejudicii grave sănătății sau siguranței persoanelor ori mediului, pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state membre.

Prevederile legii se aplică tuturor categoriilor de servicii, cu excepția: serviciilor neeconomice, financiare, comunicații electronice, transport, servicii medicale, ocupare temporară a forței de muncă, audiovizuale, jocuri de noroc, exercitării funcțiilor autorității publice, servicii sociale, servicii privind îngrijirea copiilor, servicii de securitate privată, servicii prestate de notari și executori judecătorești.

Proiectul de lege urmează să fie propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.