Aerodromurile locale vor putea fi certificate în baza unui nou Regulament

Aerodromurile locale vor putea fi certificate în baza unui nou Regulament. În cadrul ședinței de astăzi a Executivului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a prezentat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind cerințele administrative pentru anumite categorii de aerodromuri.

Certificarea aerodromurilor reprezintă una dintre prevederile de bază ale Convenției despre aviația civilă internațională, încheiată la Chicago, pe 7 decembrie 1944.  Conform acestei Convenții, Republica Moldova este obligată să transpună în legislație aceste prevederi și să aibă o bază normativă aplicabilă pentru toate tipurile de aerodromuri.

Scopul prezentului Regulament este de a stabili un sistem de reglementare, care să asigure conformitatea instalațiilor, echipamentelor și a procedurilor operaționale ale aerodromurilor certificate la standardele și practicile internaționale recomandate în condiții uniforme de siguranță, regularitate și eficiență, prin asigurarea unei supravegheri continue a activității operatorilor de aerodrom, aeroport, heliport. 

„Odată cu reglementarea aerodromurilor locale, vom aduce în câmpul legalității toate pistele de decolare aflate pe teritoriul țării, contribuind astfel, la dezvoltarea aviației generale (aviației mici), dar și a turismului intern”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

De asemenea, Regulamentul vine să acopere segmentul aerodromurilor care nu cade sub incidența Hotărârii Guvernului nr.653/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile administrative referitoare la aerodromuri, precum și vine să implementeze prevederile art.35, alin.(10) din Codul aerian al Republicii Moldova nr.301/2017.