Afaceri ecologice de succes, cu suportul granturilor oferite de stat

În săptămâna mondială a mediului, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, au vizitat o afacere din satul Țînțăreni, Anenii Noi, care ține cont în activitatea sa antreprenorială de principiile economiei verzi.

Compania lui Sergiu Ermurachi este specializată în fabricarea produselor de panificație și prestația serviciilor de alimentație publică și oferă 41 de locuri de muncă localnicilor din Țînțăreni.  Așa cum în urma lucrărilor de producere se acumulează deșeuri și ape reziduale, pentru a evita poluarea mediului, antreprenorul a decis să-și ecologizeze afacerea.

În acest an, Sergiu Ermurachi a accesat din partea statului finanțare nerambursabilă de circa 195 mii lei prin intermediul Programului de ecologizare a IMM, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Întreprinderea a achiziționat o stație de epurare a apei reziduale, cu o capacitate de șase tone pe zi, o presă de balotat deșeurile și tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor solide: plastic, hârtie și alte deșeuri.

Miniștrii au apreciat spiritul antreprenorial și afacerea eco-frendly a agentului ecomomic și l-au informat și despre alte mecanisme de suport, de care ar putea beneficia pentru dezvoltarea companiei.

Prin intermediul Programului de Ecologizare a IMM, întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de instruire și formare în domeniul ecologizării; finanțare nerambursabilă de valoare mică de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional și finanțare nerasmbursabilă de valoare mare de până la 500 000 lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional.

Suportul financiar nerambursabil este oferit pentru prevenirea poluării, reducerea și gestionarea deșeurilor; prevenirea poluării și gestionarea resurselor de apă; aplicarea modelelor de producție și consum durabile; introducerea eco-inovațiilor în procesele tehnologice; implementarea planurilor de acțiuni de ecologizare privind utilizarea eficientă a resurselor etc.

Imagini: