Agenția pentru Supraveghere Tehnică a reluat controalele pe șantierele de construcție

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST). În cadrul vizitei, directorul AST, Vasile Radu, a raportat activitățile desfășurate la zi, dar și măsurile întreprinse de Agenție în perioada stării de urgență.

Astfel, conform graficului controalelor planificate asupra activității de întreprinzător, pentru perioada ianuarie – iunie curent, au fost planificate 696 de controale. Până la instituirea moratoriului, precum și pe perioada stării de urgență în condițiile impuse de situația epidemiologică din țară, de către AST au fost executate 92 de controale planificate și 8 inopinate.

Potrivit directorului AST, începând cu anul curent în domeniul construcțiilor și urbanismului, în vederea asigurării respectării standardelor de calitate, Agenția a efectuat 31 de controale. În rezultatul constatărilor neconformităților au fost aplicate amenzi în valoare totală de 296 760 mii lei.

De asemenea, în rezultatul încălcărilor depistate, Agenția a înaintat către Comisia de atestare 3 propuneri privind sistarea valabilității și anularea certificatelor de atestare tehnico-profesională a responsabililor tehnici, diriginților de șantier, proiectanților, verificatorilor de proiecte şi a altor specialiști implicați în procesul de construcție.

„Agenției pentru Supraveghere Tehnică îi revine o misiune foarte importantă, mai ales în condițiile actuale. Este imperativ să asigurăm  la cel mai înalt nivel calitatea și siguranța construcțiilor, funcționarea și exploatarea obiectelor industriale periculoase în condiții de securitate și inofensivitate, supravegherea pieței și protecția consumatorilor privind materialele de construcție şi utilajele industriale periculoase etc.”, a spus ministrul Sergiu Railean.

După reluarea controalelor asupra activității de întreprinzător, din data de 1 iulie, de către inspectorii Agenției sunt în proces de lucru 114 controale planificate și 13 inopinate.