Agenții economici din Rusia sunt interesați în relansarea relațiile economice cu mediul de afaceri din Republica Moldova

29 septembrie, Chișinău – Scopul Consiliului moldo-rus de afaceri constă în relansarea relațiile economice cu mediul de afaceri din Republica Moldova și promovarea cooperării între companiile ruse și cele  moldovenești pe toate dimensiunile. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului Anatolii Koica în cadrul întrevederii cu viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu.

Potrivit lui Anatolii Koica, că componența consiliului respectiv cuprinde atât reprezentanți ai Camerelor de Comerț și Industrie, cât și membrii diferitor asociații, sindicate, agenți economici din diferite regiuni ale țării. Membrii Consiliului consideră drept sectoare cu un potențial înalt de cooperare bilaterală agricultura, industria textilă, automotivă, tehnologiile informaționale, sectorul vitivinicol și altele.

În cadrul discuțiilor, delegația rusă a mai comunicat despre intențiile de a organiza un business forum moldo-rus în cadrul expoziției naționale “Fabricat în Moldova”, iar la începutul anului viitor, primul forum al Consiliului de Afaceri moldo-rus privind proiectele și programele investiționale “Proiectele Consiliului de Afaceri moldo-rus: scopuri și perspective”.

În context, viceministrul  Vitalie Iurcu a salutat inițiativa agenților economici din Federația Rusă de a relansa relațiile cu mediul de afaceri din Republica Moldova, menționând  eforturile Guvernului Republicii Moldova în vederea creării unui mediu atractiv pentru investițiile străine în economia națională prin intermediul reducerii barierelor administrative, diminuarea numărului organelor de control, reducerea numărului autorizațiilor și licențelor, instituirea ghișeului unic.

”Parcurile Industriale și Zonele Economice Libere oferă investitorilor străini un șir de facilități, acestea înregistrând în ultimul timp un progres considerabil. O contribuție importantă pentru economia Republicii Moldova îl au Acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu CSI, acestea oferind accesul produselor autohtone la piața mondială. În acest sens, aportul îl va aduce și Acordul de liber schimb cu Turcia care va intra în vigoare la 1 noiembrie 2016,”, a accentuat Vitalie Iurcu.

Conform datelor statistice, la 1 ianuarie 2016 în Republica Moldova erau înregistrate 951 de întreprinderi cu un volum total al investițiilor rusești în capitalul social al 1146 mii lei.

Imagini: