Andrian Candu a participat la Conferința Internațională a IMM-urilor

02 octombrie 2014, Chișinău –  Astăzi, la Chișinău a avut loc Conferința Internațională a IMM-urilor cu genericul  „ÎMM – Calea spre performanță europeană”. În cadrul acesteia au participat Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei, Șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai mediului de afaceri.

Vicepremierul, Andrian Candu a subliniat importanța sectorului IMM pentru o dezvoltare economică durabilă a țării. Acesta și-a exprimat convingerea că prin eforturile conjugate ale mediului de afaceri şi sectorului public va putea fi capitalizat potențialul productiv și creativ al IMM-urilor.

„Este necesar ca în perioada imediat următoare, prin eforturile comune a tuturor partenerilor, să identificăm cele mai eficiente soluţii de sprijin pentru creşterea potenţialului inovator al IMM-urilor şi pentru facilitarea procesului de internaționalizare a acestora, prin găsirea celor mai bune instrumente de creditare, prin consolidarea capacității tehnologice și prin interconectarea cu structuri asociative reprezentative la nivel european”, a mai menționat Andrian Candu.

Conferința Internațională a IMM-urilor reprezintă o platformă de dialog între autoritățile publice, partenerii de dezvoltare, antreprenori și societatea civilă. În cadrul conferinței părțile implicate au discutat despre realitățile climatului de afaceri din R. Moldova și au analizat soluțiile viabile pentru ca IMM-urile să devină competitive pe piețele externe.

Căile de acces pe piața europeană, creșterea performanței IMM-urilor, valorificarea oportunităţilor oferite de programele de finanțare pentru sporirea competitivității la care au acces IMM-urile, cum ar fi Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014 – 2020 (COSME) la care a aderat de curând Moldova, au fost principalele  subiectele centrale abordate în cadrul panelurilor de discuții.

La finele conferinței a avut loc ceremonia oficială de decernare a premiilor pentru cele mai importante concursuri din sectorul ÎMM: „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii” și „IMM – Model de Responsabilitate Socială”. Obiectivul organizării acestor concursuri de premiere a antreprenorilor din sectorul IMM este de a identifica și promova inițiativele de succes și de a sublinia rolul important pe care-l are antreprenoriatul.   ( lista învingătorilor o găsiți anexată)

Notă: Conferința Internațională a IMM-urilor „ÎMM – Calea spre performanță europeană”, a avut loc în cadrul Săptămânii Europene a IMM-urilor, ce se desfășoară în Republica Moldova, în perioada 29 septembrie – 5 octombrie. Aceasta este organizată de Ministerul Economiei, Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu susținerea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Anexe:

Lista învingătorilor „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii”

Lista învingătorilor „IMM – Model de Responsabilitate Socială”