Andrian Candu către investitorii americani: Să creăm locuri de muncă în Moldova, într-o economie competitivă!

10 octombrie 2014, Washington DC – Viceprim-ministrul, Andrian Candu ministru al Economiei a avut o serie de întrevederi cu oficiali americani, printre care Janine Ellison, Departamentul de Stat, Jonathan Katz, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Henry Louie, Departamentul Statelor Unite pentru Trezorerie. De asemenea, agenda vizitei sale oficiale a inclus întrevederi la Ex-Im Bank, la Overseas Private Investment Corporation (OPIC).  

La conferința Business Council for International Understanding (BCIU), Andrian Candu a prezentat oportunitățile investiționale din țara noastră, în prezența a 20 de corporații americane interesate să investească în Republica Moldova, în domenii precum energie, procesare, industrie ușoară, asamblări de utilaje agricole, construcții și infrastructură. „Venim în întâmpinarea nevoilor investitorilor şi ne dorim crearea unui cadru fiscal de dezvoltare sustenabilă, pro-business. În acest sens, am găsit soluții fiscale atractive, acesta sunt active în Republica Moldova. Acest lucru este important de avut în vedere pentru investițiile pe care le veți derula în Republica Moldova”, le-a spus Andrian Candu investitorilor americani. 

De asemenea, ministrul Economiei a susținut că „economia modernă pentru Republica Moldova presupune investiții inteligente şi inovații în domeniul tehnologiilor moderne, acces la surse diversificate de energie, competitivitate antreprenorială”. 

Ministrul a punctat, în cadrul întâlnirii avute la EX-IM Bank și OPIC, că “trebuie să ne concentrăm eforturile, resursele şi să finanțăm proiecte energetice sustenabile, pentru a  găsi soluții pentru provocările legate  de diversificarea şi asigurarea securității energetice a Republicii Moldova şi a țărilor vecine. Este o prioritate pentru noi să asigurăm că trăim într-un mediu de competitivitate economică internă şi să cream noi locuri de muncă acasă”.

În cursul întâlnirilor bilaterale cu reprezentanții corporațiilor americane, Vicepremierul a prezentat în detaliu oportunitățile de investiții în sectorul energetic din Moldova. De asemenea, a promovat puterea și capacitățile pe care le au companiile publice din sectorul energetic, ca furnizoare de servicii. 

Ca reacție, companiile americane s-au arătat interesate să studieze piața din Republica Moldova, în mod special sesizând că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cuprinzând și Zona de Comerț Liber, oferă noi premise și garanții investiționale occidentale. 

Tot astăzi, Andrian Candu a participat la o masă rotundă privind „provocările curente ale Republicii Moldova” organizată de Atlantic Council, un think-thank american, unde au fost discutate subiecte ce tin de securitatea energetică. 


În cadrul celei de-a doua zile a vizitei la Washington DC, Vicepremierul Candu a finalizat negocierile la Banca Mondială asupra proiectului privind îmbunătățirea sistemului municipal de încălzire eficientă, în sumă de 40,5 milioane dolari SUA. 

Pe parcursul acestei zile, Andrian Candu urmează să participe la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Banca Mondială, unde va realiza întrevederi bilaterale cu oficialii acestor instituții, pentru a conveni asupra unor aranjamente bilaterale cu DGTrade a Comisiei Europene.