Andrian Candu participă la reuniunea Clubului guvernatorilor băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre și Balcani
12 septembrie 2014, Chişinău – Ministrul Economiei, Andrian Candu, participă, astăzi, la reuniunea Clubului guvernatorilor băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre și țările balcanice, desfăşurată în premieră la Chişinău.
În discursul său Andrian Candu a menţionat, importanţa acestui eveniment pentru fortificarea cooperării instituţiilor financiare la nivel internaţional în contextul noilor realităţi geopolitice regionale, pentru a răspunde promt tuturor provocărilor ce pot afecta piaţa financiară, relaţiile economice, fluxurile comerciale, dar şi creşterea economică în ansamblu.
“Fiind componenta principală a pieţei financiare din Republica Moldova, sectorului bancar îi revine importanta misiune de asigurare a stabilității macroeconomice şi securității economice a ţării. Iată de ce stabilirea unei comunicări cu guvernatorii Băncilor Centrale, schimbul de experiență şi de noi practici în domeniul dezvoltării sistemului bancar autohton este o mână de ajutor în condițiile unei instabilități economice mondiale prin care trecem”, a spus ministrul Economiei.
De asemenea, Andrian Candu s-a referit la necesitatea identificării unei complementarităţi între politicile naţionale existente și mecanismele de cooperare în regiunea Mării Negre, Balcani și Asia Centrală, aşa încât acest spațiu să devină unul de convergență a obiectivelor noastre, şi nu o frontieră de separare dintre ţări.
Notă: La reuniune participă guvernatorii băncilor centrale din 24 de ţări, precum China, Bulgaria, Cehia, Grecia, Israel, Polonia, România, Rusia, Serbia ş.a.
Pe durata reuniunii, 11-14 septembrie, participanţii vor aborda beneficiile regimului de ţintire a inflaţiei aduse economiilor naţionale, rolul regimului de flotare liberă sau flotare gestionată a cursurilor de schimb pentru absorbţia şocurilor economice interne şi externe, precum şi dezvoltarea politicilor şi instrumentelor de supraveghere macropurdenţială în scopul asigurării stabilităţii financiare.
Clubul guvernatorilor Băncilor Centrale din Asia Centrală, bazinul Mării Negre şi Balcani a fost înființat în 1998, prima ședință desfășurându-se în Turcia. Membrii forului se reunesc de două ori pe an și își orientează activitatea spre îmbunătățirea colaborării țărilor membre în domeniul bancar.