Antreprenorii vor beneficia de compensare a dobânzilor la creditele investiționale accesate

Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a prezentat mecanismul de compensare parțială a dobânzilor la creditele accesate de întreprinderile mici și mijlocii în scop investițional. Astfel, ÎMM pot depune cereri la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, pentru compensarea dobânzilor la creditele investiționale, contractate până la data 01 august 2022 de la bănci, Organizații de Creditare Nebancară (OCN) sau Asociații de Economii și Împrumut (AEl).

În cadrul conferinței de presă, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a subliniat faptul că în această perioadă complicată antreprenorii trebuie susținuți.

“Trecem printr-o perioadă incertă, iar aceste complicații se răsfrâng asupra economiei și mai ales asupra mediului de afaceri. De aceea, venim în ajutor antreprenorilor care se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare, cu un mecanism de compensare a dobânzilor la creditele investiționale. Antreprenorii trebuie să știe că statul este de partea lor și îi protejează”, a declarat Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Totodată a menționat că instrumentul este unul online, procedura de înregistrare durează câteva minute, iar răspunsul de la ODA vine în decurs de zece zile.

Potrivit Directorului ODA, Dumitru Pîntea, cererile de compensare pot fi depuse în format online pe compensatii.oda.md până la data de 28 februarie 2023.

“ODA va compensa 2 puncte procentuale  din dobânda aferentă creditelor pentru perioada lunilor august-decembrie 2022, iar suma cumulativă a compensației nu va depași 300 mii lei per agent economic. Pentru acest lucru sunt alocate 200 milioane lei din bugetul de stat. Beneficiari ai compensației pot fi companiile clasificate în condițiile Legii 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, dețin un credit investițional cu sold activ la situația din 1 august 2022, care a fost contractat pentru o perioadă de cel puțin 24 luni și este clasificat în categoria de risc ”Standard”, sau ”Supravegheat”.

Mai mult, nu constituie obiect al compensării, comisioanele și plățile percepute de Creditor pentru examinarea dosarului, de acordare, de deservire a creditului, pentru achitare anticipată, penalități, dobânzi de întârziere, precum și alte plăți decât dobânda.

Cererile de compensare pot fi depuse în format online AICI, unde vor fi indicate informații despre întreprindere, certificatul de la Creditor și copia contractului de credit. 

Plata compensației se va efectua lunar, în luna următoare acceptării cererii și aprobării statutului de beneficiar.

Conferința de presă, în cadrul căreia a fost prezentat mecanismul de compensare a dobânzilor la creditele investiționale accesate de antreprenori, poate fi accesată AICI.

Imagini: