Atelier de lucru pentru consolidarea capacităților funcționarilor publici, responsabili de monitorizarea, elaborarea și remiterea notificărilor din partea Republicii Moldova, conform Acordurilor OMC – organizat la Chișinău

Mai mulți reprezentanți ai autorităților publice s-au întrunit astăzi în cadrul Atelierului de lucru privind notificările obligatorii în conformitate cu Acordurile Organizației Mondiale a Comerțului.

Scopul atelierului este consolidarea capacităților funcționarilor publici care sunt responsabili de monitorizarea, elaborarea și remiterea notificărilor din partea Republicii Moldova, conform Acordurilor OMC. Mai mult, instruirea este concepută în vederea îmbunătățirii cunoștințelor funcționarilor publici, cu privire la cerințele de notificare în temeiul diferitelor Acorduri OMC.

Evenimentul are loc în perioada 10-12 octombrie și este organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în colaborare cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și cu suportul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

Atelierul va cuprinde și o sesiune de prezentare generală din partea experților din cadrul Secretariatului OMC pe marginea notificărilor generale/specifice în conformitate cu Acordurile OMC. Vor fi prezentate principalele tipuri de notificări sectoriale urmate de exerciții practice privind elaborarea acestora.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării au menționat că acest atelier este o oportunitate de a beneficia de asistența Secretariatului OMC și a experților din cadrul acestuia, mulțumindu-le pentru suportul oferit.   

“Organizația Mondială a Comerțului reprezintă o platformă vitală pentru reglementarea comerțului internațional, promovând principiile liberei circulații a bunurilor și serviciilor în întreaga lume. Astfel, în vederea respectării angajamentelor asumate în cadrul OMC, este esențial ca Republica Moldova să notifice corect și periodic toate măsurile comerciale relevante, în conformitate cu exigențele OMC. Această instruire reprezintă o oportunitate unică pentru a evalua și îmbunătăți procesele noastre de notificare, precum și de a consolida capacitățile funcționarilor publici din instituțiile responsabile de monitorizarea, elaborarea și remiterea notificărilor din partea Republicii Moldova, conform Acordurilor OMC” a menționat șefa Direcției cooperare economică internațională din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban.

Republica Moldova trebuie să notifice OMC despre aprobarea/amendarea/abrogarea oricăror măsuri și politici legate din mai multe considerente:

  • Este obligatoriu
  • Aceste notificări permit țărilor membre să fie informate reciproc despre politicile comerciale ale celorlalți membri
  • Ajută la prevenirea oricăror practici comerciale neloiale sau discriminatorii
  • Asigură respectarea angajamentelor și obligațiilor față de OMC (nivelurile tarifelor, subvențiile și reglementările legate de comerț)
  • Servesc drept bază pentru soluționarea diferendelor comerciale prin mecanismul de soluționare a diferendelor al OMC.

Moldova trebuie să notifice OMC despre:

  • modificări ale tarifelor și măsurilor netarifare care ar putea afecta comerțul internațional cu mărfuri (noi bariere comerciale, taxe vamale, restricții la import/export și alte reglementări legate de comerț);
  • modificări ale reglementărilor, politicilor și măsurilor legate de comerțul cu servicii (modificări ale cerințelor de licențiere, reglementări privind investiții străine sau orice alte măsuri care ar putea avea un impact asupra comerțului cu servicii);
  • reglementări tehnice,de  standarde și proceduri de evaluare a conformității, care ar putea afecta comerțul cu mărfuri;
  • cerințe legate de siguranța alimentară, reglementări privind sănătatea animală și a plantelor și măsuri de protecție a vieții sau sănătății umane, animale sau vegetale, care pot avea un impact asupra comerțului cu produse agricole și alimentare.