Atragerea specialiștilor IT și motivarea lor, discutate la cea de-a treia ediție a SUM IT UP, organizat de Moldova IT Park

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a participat la evenimentul bianual SUM IT UP, dedicat politicilor de remunerare în domeniul tehnologiilor informaționale. În cadrul acestei ediții,  au fost discutate tendințele pieței muncii în domeniul IT la nivel local și internațional și bunele practici implementate de companii din domeniu pentru atragerea și motivarea talentelor.

Administrația Moldova IT Parka prezentat rezultatele Studiului salarial și de beneficii PayWell Moldova 2022, elaborat în colaborare cu PwC Moldova, fiind cel mai reprezentativ studiu salarial pentru sectorul IT local.

Ministrul Dumitru Alaiba a apreciat rezultatele remarcabile înregistrate de Parc și a reiterat suportul oferit instituției, atât în ajustarea cadrului normativ, pentru a oferi condiții cât mai eficiente rezidenților, cât și prin programele elaborate pentru antreprenorii care vor să activeze în domeniul tehnologiilor.

Moldova IT Park și sectorul tehnologiilor au înregistrat pe parcursul ultimilor ani rezultate remarcabile. Ați reușit să atingeți performanțe în pofida crizelor cu care ne confruntăm. Domeniul bunurilor și serviciilor virtuale are o perspectivă excepțională și noi avem mai multe avantaje în acest sens”, a menționat ministrul Economiei.

În acest an, se estimează că vânzările de servicii și produse a rezidenților Moldova IT Park vor depăși 7,5 miliarde lei. Exporturile IT deja reprezintă 11% din totalul exporturilor țării noastre. De asemenea, veniturile sectorului IT reprezintă 4,2 % din PIB, iar salariul mediu al angajaților rezidenților Parcului a crescut la 39 de mii de lei.

Recent, Ministerul Economiei a lansat Programul de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice, de care vor putea beneficia antreprenorii începători. Obiectivul programului este de a acorda finanțare nerambursabilă IMM-urilor pentru dezvoltarea și promovarea pe piață a produselor și/sau serviciilor inovative. Startup-urile vor beneficia de finanțare nerambursabilă sub formă de granturi în limita de 80% din costurile legate de dezvoltarea și promovarea produselor și/sau serviciilor, dar nu mai mult de 500.000 MDL.

Imagini: