Avantajele semnării unui Acord de Liber Schimb între Republica Moldova și Egipt discutate la Summit-ul OMC

12 decembrie, Chișinău – La Buenos Aires, vicepremierul Octavian Calmîc a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Industriei și Comerțului al Egiptului, Tarek Qabil, în cadrul acesteia fiind discutate  avantajele semnării unui Acord de Liber Schimb între Republica Moldova și Egipt, proiectul căruia a fost transmis în 2016 în adresa autorităților de la Cairo.

În context, Octavian Calmîc a subliniat importanța valorificării potențialului de promovare a exporturilor de fructe, legume și alte produse agricole în Egipt, în special merele, care reprezintă un produs comercializat la nivel regional, precum și posibilitatea cumulării originii în cazul importului de materii prime din Egipt procesate în Republica Moldova și exportate în UE .

Tarek Qabil a menționat că poziția părții egiptene pe marginea proiectului acordului de comerț liber propus de partea moldavă va fi prezentată în scurt timp. Oficialul egiptean a specificat că în cazul în care condițiile acestuia vor fi considerate necesare și atractive, cele două părți vor purcede la negocierea acestuia. În acest sens, Republica Moldova a realizat deja toate procedurile interne.

În prezent, Republica Moldova și Egiptul aplică setul de reguli de origine comun pentru regiunea pan-mediteraneană, elaborat de către Uniunea Europeană.

La moment, țara noastră are acorduri de liber schimb cu UE, CSI, Turcia, etc. În scurt timp urmează a fi inițiate negocierile privind semnarea unui asemenea document cu China.