Banca Mondială oferă suport Guvernului pentru a susține Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii
Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM)”, în valoare de 50 milioane dolari SUA.
Proiectul privind competitivitatea IMM-urilor va sprijini accesul la finanțare pentru întreprinderi prin intermediul garanțiilor de credit și va consolida capacitatea Fondului de garantare a creditelor. De asemenea, prin intermediul proiectului, se va oferi suport ÎMMM pentru a-și spori competitivitatea și exporturile.
O atenție deosebită se va acorda domeniului infrastructurii calității naționale, unde vor fi dezvoltate capacitățile organismelor de evaluare a conformității în sectoarele economiei, cu potențial de export, pentru a face față cerințelor europene și internaționale.
Altă dimensiune de suport, oferit prin intermediul proiectului, se referă la digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru afaceri, la simplificarea procedurilor de emitere a actelor permisive pentru a reduce povara de reglementare cu care se confruntă întreprinderile.
„Proiectul privind Competitivitatea ÎMMM-urilor va continua conlucrarea de durată a Grupului Banca Mondilă cu autoritățile moldovenești pe probleme financiare și de dezvoltare a sectorului privat pe care am avut-o în ultimul deceniu. Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării ÎMMM-urilor și va contribui într-adevăr la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. Acesta de asemenea, va permite IMMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă”, a declarat Inguna Dobraja, Directoare de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.
”Ne bucurăm să anunțăm că negocierile acestui proiect au fost finalizate cu succes. Proiectul va aduce beneficii atât mediului de afaceri, cât și instituțiilor publice, drept pentru care mulțumim partenerilor de la Banca Mondială. Susținerea antreprenorilor va duce la dezvoltarea afacerilor, consolidarea exporturilor și atragerea de noi investiții în țară. De acest proiect va beneficia și Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, care își va spori capacitățile de susținere a antreprenorilor prin instruirile și granturile acordate”, a menționat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari. Printre domeniile de sprijin se numără reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura, apa și canalizarea și energia.