Beijing – întrevederi multisectoriale cu reprezentanții unor companii chineze și europene a Viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei

15 mai, Chișinău – Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, întreprinde o vizită de lucru la Beijing, Republica Populară Chineză, în perioada 13-17 mai curent, unde participă și la forumul internațional ”Belt and Road Forum for International Cooperation” (”Cooperare Internațională O Centură – Un Drum”), la care participă șefi de state, guverne și ministere din peste 35 țări.

Astăzi, vicepremierul Octavian Calmîc va avea mai multe întrevederi cu reprezentanții unor companii chineze și europene, precum CSCEC, Genertec, Compania pentru Investiții JingDong, Întreprinderea europeană Huawei, la fel și cu conducerea Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și cu reprezentanții unor companii Naționale Chineze privind importul și exportul.

Obiectivul discuțiilor în cadrul acestor întrevederi multisectoriale este de a stabili legături de cooperare comercial-economice, în domeniul industriei, investițiilor, domeniul energetic, asistenta tehnică, agricultură, infrastructură și transport, tehnologii informaționale, dezvoltare regională și domeniul vamal.

”Grație amplasării geografice strategice între Uniunea Europeană și Comunitatea Satelor Independente, Republica Moldova devine o punte de contact dintre est și vest. Iar pentru a utiliza acest avantaj considerabil, Guvernul Republicii Moldova continuă procesul de integrare regională, încheind deja și o serie de acorduri de liber schimb, cu Uniunea Europeană, cu Comunitatea Statelor Independente, cu Turcia și CEFTA, iar în prezent suntem în negocieri privind Acorduri de liber schimb cu China și Egipt”, a menționat vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul forumului internațional ”Belt and Road Forum for International Cooperation” de la Beijing.

Anul 2017 este un an aniversar, 25 ani de cooperare bilaterală moldo-chineză, care este un proces continuu de dezvoltare și consolidare a relațiilor multisectoriale, orientate spre prosperitatea ambelor popoare. ”Sarcina prioritară a Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Economiei este să asigure dezvoltarea durabilă a țării, prin modernizarea și dezvoltarea economiei naționale, ceea ce va facilita cooperarea bilaterală moldo-chineză”, a menționat Viceprim-ministrul Octavian Calmîc în cadrul vizitei în Republica Populară Chineză.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc, capitalul investit fiind în valoare de aproape 5 mln lei (aproximativ $ 240 mii).