BERD va susține Ministerul Economiei în realizarea proiectelor menite să contribuie la dezvoltarea economiei naționale

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit astăzi cu Șeful Oficiului Reprezentanței Permanente a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Angela Sax. În cadrul discuției, oficialii au abordat subiecte ce țin de susținerea întreprinderilor micro, mici și mijlocii, atragerea investițiilor străine și realizarea reformelor orientate spre asigurarea dezvoltării economice.

De asemenea, părțile s-au referit la necesitatea revizuirii instrumentelor financiare pentru un acces mai facilitar la finanțare a IMM-urilor, dar și la elaborarea de către BERD a unei noi strategii de țară pentru Republica Moldova, care va ghida investițiile și activitatea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în RM în următorii cinci ani.

Sergiu Gaibu a apreciat înalt cooperarea eficientă cu BERD și a mulțumit pentru suportul acordat în realizarea proiectelor guvernamentale și susținerea mediului de afaceri din Republica Moldova. De asemenea, ministrul a informat misiunea BERD despre prioritățile Ministerului Economiei care urmează a fi realizate pe parcursul anului curent, în contextul implementării planului de acțiuni al Guvernului pentru 2021-2022.

„BERD este un partener de încredere al țării noastre, iar sprijinul oferit în procesul de implementare a proiectelor investiționale are o importanță majoră. Consolidarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor străine, crearea locurilor de muncă bine plătite, digitalizarea economiei naționale, promovarea exporturilor, realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și economia verde, rămân a fi printre principalele priorități ale ministerului pe care am onoarea să-l conduc. Pledăm în continuare pentru consolidarea relațiilor bilaterale și mizăm pe deschiderea BERD în vederea realizării proiectelor importante menite să contribuie la dezvoltarea economiei țării”, a declarat ministrul Gaibu.

La rândul său, Angela Sax a reiterat sprijinul față de noua guvernare, apreciind agenda promițătoare a noului Guvern și menționând, totodată, că BERD va contribui în continuare logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova.

Menționăm că, Oficiul Reprezentanței Permanente a BERD la Chişinău a contribuit la implementarea a 145 proiecte, dintre care 52 proiecte active, portofoliul cărora însumează 616 mln. euro, pe domenii strategice precum infrastructură, instituții financiare, industrie, comerț și agrobusiness. 

Imagini: