Cadru legal mai clar pentru dezvoltarea securității industriale – votat în lectură finală de Parlament

Parlamentul a votat în lectură finală, proiectul privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase.

Proiectul de lege stabilește clar că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) va fi responsabil de gestionarea sistemului informațional „Registrul de stat al obiectivelor industriale și instalațiilor tehnice potențial periculoase”. 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) este autoritatea responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul securității industriale, însă nu deține subprogramul de finanțare pe componenta securitate industrială, acesta fiind atribuit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin care se poate asigura finanțarea activităților în domeniul securității industriale și funcționalitatea sistemului informațional.

Mai mult, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, autoritatea responsabilă de implementarea politicii de stat în domeniul securității industriale (siguranța obiectivelor industriale şi a instalațiilor tehnice potențial periculoase) este în subordinea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.