Cadrul legal pentru domeniile e-concurență, e-comerț și securitate cibernetică, a fost discutat de către autorități și mediul de afaceri

E-comerțul, e-concurența și securitatea cibernetică pe platformele online au fost abordate în cadrul unei discuții cu mediul de afaceri, autorități și experți din domeniu. Evenimentul a fost organizat de Asociația Businessului European (EBA).

Prezent la eveniment, ministrul Sergiu Gaibu a reiterat obiectivul guvernării de a digitaliza economia. În acest sens, ministerul Economiei vine cu programe de suport a digitalizării mediului de afaceri. Recent a fost lansat ”Programul de Transformare Digitală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii”,care oferă finanțare nerambursabilă pentru digitalizarea afacerii, care să contribuie la productivitatea și competitivitatea afacerilor locale. În desfășurare sunt și “Programul de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice”, dar și “Programului Național de Dezvoltare a Economiei Digitale”.

”E-comerțul are menirea de a spori tranzacțiile economice, contribuind la performanța economică a unei țări. Criza pandemică a demonstrat necesitatea și avantajele comerțului electronic. În condițiile actuale, lanțurile logistice sunt dificile, devenind tot mai greu de a asigura fluxurile de mărfuri la timp și cu costuri rezonabile, fiind un blocaj pentru o serie de economii. În timp ce pentru economiile cu digitalizare înaltă, nu există bariere și probleme la capitolul cote, taxe etc. Noi, ca țară trebuie să mergem mai departe decât tehnologiile informaționale, care au demonstrat rezultate foarte bune la exportul de servicii. Astfel, ministerul Economiei vine cu politici de susținere a sectorului, prin actualizarea legislației privind comerțul interiorși completarea cu prevederile privind comerțul electronic și alte aspecte conexe”, a menționat ministrul Gaibu.  

Creșterea comerțului electronic în Republica Moldova este generată de industria IT bine dezvoltată, care contribuie deja cu 3,6% la formarea PIB, și are un trend de creștere accelerat în ultimii ani. Volumul de export al acestei industrii, în anul 2021, a atins 349,82 milioane dolari SUA, în creștere cu 35% față de anul 2020 și de peste cinci ori mai mare comparativ cu indicatorul din anul 2016. Rezultatele se datorează politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special regimului fiscal distinct în care operează cei 1127 de rezidenți activi ai parcului virtual „Moldova IT park”.

Mai multe declarații și propuneri puteți urmări pe platforma online a evenimentului.

Imagini: