Cea de-a VIII-a reuniunea a Subcomitetului RM-UE pentru economie, aspecte sociale și sectoriale a avut loc. Realizări și evoluții

21 septembrie 2023 –  a avut loc cea de-a VIII-a reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru economie, aspecte sociale și sectoriale, Cluster II „Industrie și politici antreprenoriale, minerit și materie primă, turism, dreptul companiilor și guvernanță corporativă, protecția consumatorilor și fiscalitate”, desfășurată în regim de videoconferință.

În cadrul ședinței au fost abordate principalele realizări în implementarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere, în special în implementarea Titlului IV privind „Cooperarea economică și alte tipuri de cooperare sectorială”. Au fost prezentate provocările și evoluțiile privind politicile industriale şi antreprenoriale, ale mineritului și materiilor prime, turismului, dreptul companiilor și guvernanță corporativă, protecția consumatorilor și particularitățile politicii fiscale a Republicii Moldova.

Comisia Europeană a apreciat acțiunile întreprinse de Republica Moldova în ultimul an. Totodată, părțile au convenit asupra unui nou set de obiective și acțiuni care urmează a fi implementate în următorul an pe fiecare sector în parte.

În cadrul reuniunii on-line, Republicii Moldova a fost reprezentată de o echipă de angajați ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, Ministerului Culturii, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Delegația a fost prezidată de către secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene.

Din partea Comisiei Europene au participat experți din cadrul Directoratelor UE, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, prezidați de șeful Direcției pentru Cooperare Regională și OSCE, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Eduard Auer.

Republica Moldova va continua transpunerea directivelor UE în legislația națională pentru domeniile vizate, să sporească ameliorarea competitivității în sectorul antreprenorial și industrial, să continue dezvoltarea politicilor în domeniul fiscalității și să întreprindă acțiuni în vederea implementării angajamentelor la Protocolul OMS pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.