Cerințele și procedurile de acordare a licențelor pentru prestatorii de servicii vor fi simplificate

16 martie 2023 – Comerțul cu servicii pe plan internațional pentru operatorii din Republica Moldova va deveni mai transparent și mai previzibil.

În acest sens, secretarul de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene a prezentat în ședința Parlamentului proiectul de lege cu privire la acceptarea modificării listei de angajamente specifice ale Republicii Moldova în temeiul Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS), fiind votat în prima lectură.

Principalele modificări propuse vizează asigurarea unui grad înalt de transparență în ceea ce privește modalitățile de informare și de perfectare a actelor necesare pentru a putea desfășura anumite tipuri de servicii. Mai mult, va fi optimizat timpul de obținere a actelor permisive, inclusiv prin implementarea metodelor electronice de interacțiune între instituțiile statului și prestatorii de servicii.

Potrivit studiului realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizația Mondială a Comerțului, beneficiile obținute urmare a implementării noilor reguli ar avea ca rezultat reducerea costurilor comerciale de 150 miliarde de dolari anual, la nivel global, în special în cele mai importante sectoare de servicii cum ar fi serviciile financiare, de comunicații și de transport.

Proiectul de lege care vizează modificarea listei de angajamente ale Republicii Moldova în cadrul GATS urmează a fi votat în lectura a doua.