Cetățenii din UE și alte state vor putea munci în Republica Moldova fără permis de muncă

4 mai 2023 – Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării lansează inițiativa de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, care prevede eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state. Aceste modificări vor crește potențialul de dezvoltare economică, atractivitatea investițională a Republicii Moldova, prin stimularea angajării în câmpul muncii, creșterea fluxului de investiții și a forței de muncă calificată.

Scopul proiectului de lege este liberalizarea accesului pe piața națională a muncii străinilor proveniți din anumite state. Se propune completarea alineatelor (8) și (9) ale articolului 43din Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Astfel, pe lângă cele 18 categorii de cetățeni străini care pot să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova, fără a avea permis de ședere, acest lucru ar posibil și pentru:

1. Cetățenii care provin din cele 27 state membre ale Uniunii Europene

2. Cetățenii următoarelor state: Republica Albania, Statele Unite ale Americii, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Confederația Elvețiană, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Muntenegru, Regatul Norvegiei, Republica Serbia, Republica Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Liechtenstein.

Totodată, se propune majorarea plafonul limită al orelor de muncă pentru studenții străini: de la 10 ore pe săptămână, la 30 de ore pe săptămână, sau 1.565 de ore pe an. De asemenea, studenții străini vor putea munci mai mult, conform plafonului nou majorat, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

„Avem nevoie de o creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să creștem cu 2-3% anual. Dorim să impulsionăm piața muncii din Republica Moldova pentru a deveni mai atractivi pentru investitori. Prin această inițiativă, lichidăm unul din blocajele economiei” a punctat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul briefingului de presă de astăzi.

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze datorită obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, prin extinderea accesului pe piața muncii a cetățenilor din alte state, inclusiv a studenților, oferim angajatorilor posibilitatea de a suplini locurile de muncă vacante și asigurăm continuitatea activităților economice și atragem noi investiții străine.