Chiril Gaburici: Am decis să încep vizita oficială în România cu discuțiile cu Transgaz. Este un proiect de importanță strategică pentru Republica Moldova. Suntem la final cu îndeplinirea condițiilor privind construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

„Am decis să încep vizita oficială în România cu discuțiile cu Transgaz. Este un proiect de importanță strategică pentru Republica Moldova. Suntem la final cu îndeplinirea condițiilor contractuale privind construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Urmează demararea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către finele anului următor”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrevederea cu conducerea Transgaz. Ministrul Chiril Gaburici întreprinde zilele acestea o vizită de lucru în România.

În cadrul dialogului, a fost evaluat stadiul actual îndeplinirii condițiilor necesare pentru lansarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău. Ministrul Chiril Gaburici a apreciat buna conlucrare cu partea română și a reiterat că-și dorește ca lucrările de construcție să înceapă în cel mai scurt timp. Potrivit ministrului, au fost îndeplinite condițiile suspensive necesare pentru lansarea construcției conductei, printre care: emiterea  de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție; oferirea pentru întreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent și asigurarea derulării fără probleme a procedurilor de achiziție a bunurilor și lucrărilor în cadrul proiectului.

Conducerea Transgaz a apreciat ritmul accelerat în care se derulează la Chișinău măsurile pentru finalizarea tranzacției prin care „Eurotransgaz” va prelua Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” din Republica Moldova și a dat asigurări că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor demara odată cu finalizarea procedurii de reorganizare. De asemenea, conducerea Transgaz a mulțumit Ministerul Economiei și Infrastructurii și Guvernului Republicii Moldova pentru suportul acordat pe finalizarea cu succes a tranzacției.

Totodată, Transgaz a anunțat că este pregătită să demareze, la începutul lunii septembrie 2018, tenderul pentru construcția gazoductului Chișinău-Ungheni, având în vedere că au fost întrunite condițiile contractuale stabilite.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, după ce întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”, prin care SRL „Eurotransgaz” și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

Imagini: