Chiril Gaburici: Ne propunem să identificăm noi oportunităţi investiționale pe piaţa mondială. Republica Moldova poate fi o destinaţie nouă pentru Emiratele Arabe Unite şi companiile emiriene

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții celui mai mare Fond de investiții din Emiratele Arabe Unite (EAU) – Mubadala Investment Company. Discuțiile au vizat potențialul investițional oferit de Republica Moldova în domeniile IT și telecomunicații, aviatic, energetic, comercial și economic.

Chiril Gaburici a prezentat profilul de țară a Republicii Moldova, a făcut o retrospectivă a reformelor promovate de Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru a facilita activitatea comunității de business, cum ar fi reducerea numărului de acte permisive și optimizarea numărului de entități cu funcții de control. Totodată, ministrul a relatat și unele istorii de succes ale celor mai mari companii internaționale pe teritoriul Republicii Moldova, cum ar fi Draexlmaier, Gebauer & Griller, Fujikura, Sumitomo sau Coroplast. De asemenea, ministrul a invitat reprezentanții companiei la „Moldova Business Week”, din 27-29 noiembrie 2018. „Ne propunem să identificăm noi oportunităţi investiționale pe piaţa mondială. Republica Moldova poate fi o destinaţie nouă pentru Emiratele Arabe Unite şi companiile emiriene”, a afirmat ministrul.

„În ultimii ani, ţările noastre au o dinamică pozitivă în comerţul bilateral, care trebuie menţinută şi sporită. Ne dorim intensificarea cooperării comercial-economice și investiționale cu Emiratele Arabe Unite și încurajăm participarea companiilor emiriene în activitatea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale din țara noastră, care oferă condiţii atractive pentru investitori străini. Totodată, țara noastră este gata să analizeze propunerile şi proiectele de investiţii venite de la oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite”, a menționat Chiril Gaburici.

Reprezentanții Fondului de investiții susțin sporirea vizibilităţii Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, aceasta fiind un impuls pentru facilitarea relaţiilor economice şi sporirea încrederii consumatorilor, vizitatorilor şi investitorilor. Aceștia au manifestat interes pentru câteva sectoare ale economiei Republicii Moldova, printre care agroalimentar, energetică, inclusiv energie regenerabilă, dar și tehnologii informaționale.

Mubadala Investment Company este activă în 13 sectoare, are investiții în peste 30 de țări, cu o valoare totală a activelor de peste 220 miliarde Dolari SUA. În prezent, Republica Moldova are 10 societăți active cu investiții emiriene, cu o valoare totală de 41.748 mln lei. Volumul comerțului în 2017 a înregistrat 4,35 mln de dolari, în creștere de aproape 3 ori față de anul 2015, când a înregistrat 1,65 mln de dolari.

Imagini: