Chiril Gaburici: „Țara noastră va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene”

Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că, Transgaz și Banca Europeană de Investiții au semnat, la Luxemburg, contractul de finanțare pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău, în valoare de 38 de milioane de euro.

„Este un proiect foarte important pentru Republica Moldova, care va permite asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare. Acest proiect ne oferă o nouă alternativă de gaz, care va consolida securitatea energetică. Un alt moment important este faptul că țara noastră va fi integrată în proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Realizarea, proiectului constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II-a din proiectul de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Compania Transgaz din ţara vecină a construit gazoductul Iași – Ungheni și în prezent gestionează construcția conductei Ungheni – Chișinău.