Chiril Gaburici: Toate realizările activității le împărțim cu fiecare cetățean care merge acum pe o stradă iluminată, cu fiecare pacient care primește acum servicii medicale mai bune și cu fiecare copil care merge la o grădiniță sau o școală caldă
Ministrul Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la Gala Fondului pentru Eficiență Energetică 2018, care aniversează 6 ani de activitate. În cadrul evenimentului au fost prezentate succesele înregistrate de FEE, care reprezintă o instituție a bunelor exemple, cu un portofoliu de investiții considerabil, de circa 690 milioane de lei, și astfel, una din cele mai cu experiență în finanțarea proiectelor în domeniul eficienței energetice.
„Eficiența energetică este o prioritate pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii și facem tot posibilul pentru a acoperi toată țara cu proiecte realizate. Fondul pentru Eficiență Energetică înseamnă: 6 ani – 870 de propuneri de proiect în valoare de 1,7 mlrd. de lei, 289 de contracte de grant în valoare de 690 mil. lei semnate și nu doar asta. FEE înseamnă peste 100 milioane de lei economisiți anual de instituții, care sunt utilizați în medicină și educație. Dar acestea nu sunt doar realizările Fondului. Nu sunt doar realizările Guvernului Republicii Moldova, ale echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii și ale partenerilor de dezvoltare”, a menționat ministrul.
„Toate realizările activității le împărțim cu fiecare cetățean care merge acum pe o stradă iluminată, cu fiecare pacient care primește acum servicii medicale mai bune și cu fiecare copil care merge la o grădiniță sau o școală caldă și confortabilă. Iată de fapt ale cui sunt toate realizările acestor ani de muncă. Și iată în numele copiilor, pacienților și de fapt a tuturor cetățenilor Republicii Moldova – vreau să mulțumesc celor implicați și fiecăruia dintre Dvs. în parte”, a reiterat Chiril Gaburici.
Potrivit directorului Fondului pentru Eficiență Energetică, în acești 6 ani, activitatea FEE nu s-a limitat doar la implementarea proiectelor, dar și la negocieri cu organizații și instituții financiare naționale și din străinătate, care operează sau prezintă interes pentru promovarea EE/SER și diminuarea efectelor schimbărilor climatice în Republica Moldova.
„Dincolo de provocările de parcurs, eficiența energetică a atins prin semnificație și atitudine și sistemul medical. Astfel, în cadrul Apelurilor de Propuneri de proiect lansate, Fondul a acceptat finanțarea a 31 de proiecte depuse de către instituții medicale, ulterior fiind semnate Contracte de grant cu o valoare de circa 100 milioane lei. Din totalul proiectelor finanțate, 19 proiecte deja sunt finalizate, iar 10 proiecte sunt la etapa finală de implementare, iar 2 proiecte acceptate recent spre finanțare sunt la etapa de elaborare a procedurilor de achiziții publice. De asemenea, Fondul a acceptat finanțarea unui proiect-pilot în domeniul eficienței energetice ce vizează eficientizarea consumului în cadrul IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chișinău, investiția totală ajungând la valoarea de 7,2 milioane lei”, a declarat Sergiu Corin.