Circa 300 de tineri au beneficiat de instruire în cadrul Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET)

23 octombrie, Chișinău – În primele 9 luni ale anului curent, circa 300 de tineri din raioanele Comrat, Dondușeni, Strășeni, Ocnița, Ungheni, Vulcănești și Cimișlia au beneficiat de instruire în domeniul abilităților antreprenoriale pentru tinerii, care doresc să-şi lanseze sau să-şi extindă o afacere în localitățile  rurale. Cursurile de instruire sunt desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Miciși Mijlocii (ODIMM) prin Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET).

Conform datelor oferite de către Directoratul Liniei de Credit de pe lângă Ministerul Finanțelor, în primele nouă luni ale anului 2017 au fost finanțate 159 afaceri, care au contractat credite preferențiale în sumă de 45 milioane lei pentru o perioadă de 5 ani, cu o componentă de grant de circa 18 milioane lei.

Într-un studiu, realizat de ODIMM printre cei 300 de absolvenți ai cursurilor,  pentru 59% din respondenți motivația principală de a urma componenta de instruire PNAET este dorința de a acumula cunoștințe în domeniul antreprenoriatului, 24,5% – găsirea noilor parteneri, iar 16,5% au optat pentru identificarea noilor idei de faceri.

Doar 6% din tinerii, care au participat la cursurile de instruire PNAET în primele nouă luni ale anului 2017 dețin o afacere, restul de 94% își propun să inițieze o afacere. Totodată, o bună parte din tineri, circa 69% nu sunt angajați, iar alții 31% dispun de un loc de muncă. Ponderea mare de persoane neangajate în câmpul muncii se datorează vârstei cuprinse între 18 și 25 de ani când majoritatea tinerilor sunt studenți, dar își fac planuri de viitor.

După finisarea cursurilor de instruire jumătate din beneficiari s-au arătat hotărâți să-și deschidă propria afacere în următoarele 6 și 12 luni,  iar restul au optat pentru o perioadă de 24 de luni.

Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET)  are scopul de a spori rolul tinerilor în viaţa social – economică a ţării prin înfiinţarea de noi întreprinderi în localităţile rurale și dezvoltarea celor existente, crearea de noi locuri de muncă. 

La începutul acestui an, Guvernul a decis extinderea Programului PNAET până în anul 2017. În  acest an vor fi finanțate circa 170 de afaceri cu un buget total de 50 milioane lei și componenta de grant de 20 milioane lei. Totodată, a fost modificată şi limita de vârstă pentru potenţialii beneficiari ai programului, de la 30 la 35 de ani.

Imagini: