Clusterele, un model de competitivitate regională importante pentru dezvoltarea economică

Importanța clusterelor în dezvoltarea economică a fost subiectul de discuție abordat în cadrul Conferinței Internaționale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii desfășurate în perioada 7-8 decembrie. În cadrul evenimentului au fost discutate modele noi de colaborare care ar accelera dezvoltarea economică prin revitalizarea sectoarelor cheie și asigurarea unui mediu necesar cercetării, inovării şi dezvoltării regionale. Experiența internațională demonstrează că asocierea întreprinderilor producătoare, a furnizorilor și a instituțiilor de stat și private, ce  activează într-un anumit sector (rețele de tip cluster) sporesc performanța tehnologică și productivitatea, contribuind la competitivitatea companiilor, extinderea pieței și creșterea vizibilității.

În debutul conferinței, Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat importanța clusterelor pentru dezvoltarea competitivității economice și a mulțumit Uniunii Europene și partenerilor pentru contribuție și suportul oferit.

”Clusterele au demonstrat performanță în multe țări. Fiindcă au configurații diferite, Republica Moldova trebuie să-și găsească propriile modele performante și competitive atât pe piața internă, cât și pe cea internațională. Clusterele din zona rurală sau domeniul agricol vor fi diferite de cele din domeniul inovației sau tehnologiilor informaționale. Din acest considerent, Ministerul Economiei va susține pilotarea modelelor de clustere până îl vom identifica pe cel mai reușit pentru a fi replicat și utilizat pe larg în economie”, a menționat ministrul.

Conferința Internațională a Întreprinderilor Mici și Mijlocii a reunit 300 de persoane – reprezentanți ai Guvernului, mediului de afaceri și academic, parteneri de dezvoltare, din țară și de peste hotare. Conferința a fost organizată de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în parteneriat cu organizațiile Europolis și InPulse.