Clusterele vor grăbi schimbarea modelului de dezvoltare economică a Republicii Moldova, bazat pe investiţii, producţie şi exporturi
31.01.2014, Chişinău – Politicile clusteriale din regiunea Europei de Sud Est şi iniţiativele în acest sens din Republica Moldova au fost discutate în cadrul unui seminar de lansare a proiectului ClusterPolisee, “Politici de Cluster inteligente pentru Europa de Sud Est”, desfăşurat astăzi la Chişinău.
Programul ClusterPolisee vizează definirea, dezvoltarea şi implementarea de politici regionale de cluster, permite folosirea resurselor comune, integrarea activităţilor de-a lungul lanţului valoric global, îmbinându-se cu avantajele regiunilor competitive şi cu sinergiile internaţionale.
Obiectivul principal al proiectului este de a spori capacitatea de intervenţie a decidenţilor politici, de a preveni riscurile şi de a anticipa schimbările, de a dezvolta o strategie de specializare inteligentă cu scopul de a îmbunătăţi activitatea clusterelor, accelerând totodată diferenţierea şi schimbările structurale către o economie bazată pe cunoaştere, în care este loc pentru oricare din regiunile sud-est europene.
Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, a declarat în cadrul mesei rotunde că unul din obiectivele de dezvoltare a Republicii Moldova este crearea unui sector industrial tehnologic avansat, competitiv, scientointensiv şi eficient, racordat la standardele europene. „Industrializarea ţării este direcţa principală de intensificare a creşterii economice a Republicii Moldova, iar clusterele permit identificarea modelelor de asociere pentru depăşirea comună a dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile”, a declarat Dumitru Godoroja. Potrivit acestuia, reunirea în clustere va spori competitivitatea şi eficienţa întreprinderilor, va stimula inovarea şi va creşte şansele pentru internaţionalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova.
Proiectul ClusterPolisee îşi propune să înfiinţeze o platformă IT de colaborare, folosită ca un sistem mecanizat de învăţare pentru parteneriate, în vederea îmbunătăţirii politicilor de cluster sud-est europene. Totodată, se urmăreşte şi creşterea valorii adăugate, rezultată din cooperarea transnaţională – toate acestea având la bază un suport online deschis şi interactiv de învăţare mutuală. Proiectul va efectua analize a politicilor regionale de cluster pentru a identifica practicile de succes în vederea multiplicării acestora, dar va propune şi noi politici inteligente, cu scopul de a îmbunătăţi procesarea datelor relevante legate de procesul de dezvoltare a unui cluster. Drept rezultat al proiectului ClusterPolisee Ministerul Economiei va iniţia elaborarea unei strategii de dezvoltare clusterială pentru Republica Moldova.