Comisia de Stat pentru frecvențe radio a aprobat modificările ce se operează în Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe, conform recomandărilor internaționale

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a prezidat, astăzi, ședința Comisiei de Stat pentru frecvențe radio, în cadrul căreia a fost examinate și aprobate modificările şi completările ce se operează în Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvențe, aprobat prin Hotărârea Comisiei de Stat pentru frecvențe radio nr. 11 din 27 aprilie 2000.

Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvente este un document oficial prin care se stabilește repartizarea benzilor de frecvente radio pentru serviciile de radiocomunicații şi condițiile de utilizare a acestora şi care determină categoria de utilizare a benzilor de frecvențe radio în Republica Moldova. Spectrul de frecvențe radio poate fi utilizat prin intermediul oricărei tehnologii disponibile pentru fiecare tip de serviciu de radiocomunicații stabilit în prezentul Tabel național.

Modificările şi completările au ca scop transpunerea deciziilor stabilite în actele finale ale Conferinței Mondiale a Radiocomunicațiilor din 2019 a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, în vederea asigurării resurselor de spectru pentru implementarea tehnologiilor avansate de acces în bandă largă.

Modificările vor asigura continuarea funcționării tuturor rețelelor de comunicații electronice existente, și crearea cadrului normativ necesar pentru dezvoltarea de noi rețele și servicii emergente în tehnologia 5G și alte rețele de comunicații mobile de bandă largă, rețele avansate optimizate pentru furnizarea serviciilor comunicațiilor de tip M2M, alte rețele pentru care au fost efectuate atribuiri de spectru la nivel internațional în cadrul Conferinței din 2019: rețele prin satelit, maritime, amator etc.

Menționăm că, Conferința Mondială a Radiocomunicațiilor a avut loc în Egipt, la sfârșitul anului trecut și a întrunit peste 3400 de participanți din 155 state ale lumii, inclusiv Republica Moldova, reprezentată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și Instituția Publică „Serviciul Național de Management al Frecvențelor Radio”.

Imagini: