Comisia interguvernamentală moldo-cehă pentru cooperare economică s-a întrunit la Praga
Cea de-a cincea Comisie interguvernamentală moldo-cehă pentru cooperare economică industrială și tehnico-științifică s-a întrunit la Praga în perioada 15-16 aprilie curent. La reuniune au participat membrii părţii cehe și moldoveneşti ai Comisiei, care a fost prezidată de viceministrul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe, Vladimir Bertla și viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc.
Principalele subiecte pe agenda Comisiei au fost perspectivele cooperării economice bilaterale în domeniul industriei, energiei, transporturilor şi infrastructurii, agriculturii şi industriei alimentare, mediu ş.a.
În cadrul reuniunii, părțile s-au informat asupra situației socio-economice actuale din ambele țări, reafirmând dorința de a dezvolta și aprofunda relațiile bilaterale axate pe principii de egalitate, pragmatism, previzibilitate și respectarea intereselor reciproce. Totodată, părțile au confirmat interesul lor de a îmbunătăți relațiile reciproce la nivel instituţional prin încheierea unui acord interguvernamental bilateral privind cooperarea economică și industrială.
Cu referire la cooperarea în domeniul industriei, partea cehă a confirmat disponibilitatea organizaţiilor, aflate în sistemul de stat de susţinere a exportului – SA Czech Export Bank şi Compania de asigurări şi garanție a exportului pentru a ajuta antreprenorili cehi să dezvolte în Republica Moldova proiecte de export şi investiții.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, partea cehă a apreciat obiectivele stabilite în Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, fiind gata să ofere ajutorul și experiența companiilor cehe în implementarea acestora. Membrii Comisiei au convenit să continue discuţiile pe marginea proiectelor de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile cu participarea companiilor private, în special, a celor de biomasă și biogaz. De asemenea, partea cehă şi-a arătat disponibilitatea de a oferi sprijin pentru armonizarea legislației Republicii Moldova în conformitate cu directivele Comunității Europene, în contextul aderării Republicii Moldova la Tratatul de instituire a Comunității Energiei.
De asemenea, un şir de companii cehe şi-au prezentat tehnologiile în domeniul eficienței energetice şi energiei regenerabile. Părțile au convenit să depună eforturi în comun în vederea inițierii anumitor proiecte concrete pentru implementare în Republica Moldova a tehnologiilor prezentate.
La final, membrii Comisiei au convenit să organizeze următoarea ședință a Comisiei din 2015 în Republica Moldova.
Notă: Potrivit părţii cehe, schimbul de mărfuri dintre cele două țări în 2013 s-a ridicat la 90.7 milioane (în creștere de 11,5 % faţă de 2012), dintre care exporturile în Republica Moldova s-au ridicat la 59.6 milioane (o reducere 1,7% faţă de 2012), importurile s-au ridicat la 31,1 milioane dolari SUA (cu 50,1 % către anul 2012).
Conform datelor statistice preliminare ale părţii cehe cifra schimburile comerciale, în perioada ianuarie-februarie 2014 a constituit 15,3 milioane de dolari, fiind în crestere cu 32,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. În același timp, exporturile cehe (9.8 milioane dolari) au crescut cu 49,8% , în timp ce importurile (5.5 milioane dolari) au crescut cu 10,2% .
Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2013 volumul schimburilor comerciale cu Republica Cehă a constituit 94,9 milioane de euro, ceea ce este cu 15,8% mai mult decât în 2012 (81,9 milioane dolari SUA ). Moldova a exportat în Republica Cehă, în 2013 mărfuri în valoare de 25,6 milioane dolari SUA, cu 51,5% mai mult decât în 2012 (16,9 mil. dolari SUA), iar importul constituind 69,3 milioane dolari SUA.