Comisia interguvernamentală moldo-polonă pentru cooperare economică s-a întrunit la Varșovia

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și Secretarul de stat, vicemininistrul polonez al Dezvoltării Economice și Tehnologiei, Grzegorz Piechowiak au semnat Protocolul Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru cooperare economică.

Protocolul este un document al Comisiei, care include domenii de cooperare economică pe diferite sectoare, care sânt discutate, negociate și agreate, în baza priorităților ambelor țări.

Astfel, Protocolul Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru cooperare economică cuprinde domenii, precum cooperarea comercială și investițională, dezvoltarea antreprenoriatului, cooperarea în domeniul agriculturii, securității energetice, infrastructurii de transport, securității cibernetice și telecomunicațiilor etc.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a șasea ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru cooperare economică, care s-a desfășurat la Varșovia, Polonia, în perioada 12-14 septembrie curent.

Oficialii au discutat despre cooperarea comercială și investițională, securitatea energetică și dezvoltarea antreprenoriatului.

„Evenimentul este absolut necesar pentru prioritizarea activităților de pe agenda bilaterală, care va da un impuls nou relațiilor dintre Moldova și Polonia, pe aspecte ce țin de domeniile economico – sociale: comerțul, investițiile, dezvoltare regională, educație, energetică, transport, agricultură, mediu și dezvoltarea businessului.

Apreciem deschiderea părții poloneze pentru acordarea unui împrumut de 100 mln euro în condiții favorabile pentru implementarea unor proiecte investiționale care ar stimula relațiile economice bilaterale.

Considerăm oportună examinarea proiectelor potențiale în domenii precum: modernizarea transporturilor și infrastructurii, complexul-agroalimentar, ordine publică, securitate și digitalizare”, a precizat în discursul său, ministrul Sergiu Gaibu.

Partea poloneză și-a declarat disponibilitatea de a face schimb de experiență și de a sprijini Moldova în adaptarea sectoarelor individuale la cerințele și standardele pieței unice EU.

“Prioritar este combaterea efectelor crizei din regiune, astfel încât să nu aibă impact major asupra economiei. Trebuie să ne asigurăm că relațiile noastre, cooperarea polono-moldovenească, se dezvoltă dinamic la toate nivelurile”, a subliniat secretarul de stat polon.

În cadrulvizitei de lucru, în Polonia,  ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a avut o întrevedere cu ministrul polonez al Economiei, Waldemar Buda.

Cei doi miniștri au discutat despre provocările din această perioadă, accentuate de criza refugiaților, criza energetică etc.

„Ultima perioadă a fost extrem de dificilă și provocătoare pentru fiecare dintre noi, lăsându-și amprenta asupra vieții economice și sociale din întreaga lume. Numai prin consolidarea efortului și diversificarea domeniilor de cooperare vom putea depăși criza economică.

Ținem să transmitem un mesaj de mulțumire pentru suportul financiar acordat de către Guvernul Poloniei în valoare de 20 mln EUR pentru Guvernul Moldovei, în gestionarea crizei refugiaților și susținere bugetară”, a menționat ministrul Gaibu.

Omologul polonez a venit, în context, cu mesaje de susținere și deschidere în oferirea suportului economic pentru țara noastră.

S-a discutat, inclusiv și despre organizarea de misiuni comerciale, forumuri de afaceri, târguri, expoziții și workshop-uri de susținere și dezvoltare a cooperării bilaterale între antreprenorii polonezi și moldoveni.

Ambele părți au convenit că vor contribui la aprofundarea cooperării comerciale și economice bilaterale, la consolidarea mecanismelor de cooperare în toate sectoarele economice și la identificarea proiectelor majore de investiții cu interes reciproc.

Pe agenda de lucru, în cadrul aceleiași vizite, ministrul Sergiu Gaibu a avut o întâlnire și cu directoarea Băncii Poloneze de Dezvoltare (BGK), Beata Daszyńska-Muzyczka.

Părțile au discutat domeniile de interes reciproc, dar și oportunitățile de susținere a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, prin instrumente accesibile și competitive.

“Mizăm pe o cooperare bazată pe schimb de experiență, instrumente și produse financiare, pe dezvoltarea unor programe comune pentru antreprenori și ghidare în explorarea potențialului oferit de statutul de țară candidat la UE pe care Moldova l-a obținut.

Antreprenorii din Moldova au nevoie de susținere în depășirea crizelor actuale, iar reducerea decalajului de competitivitate și a celui de finanțare va duce la creșterea nivelului de cooperare dintre antreprenorii celor două țări – Republica Moldova și Polonia“, a punctat ministrul Gaibu.

Sergiu Gaibu a menționat și faptul că Ministerul Economiei din Moldova a inițiat crearea unui fond de dezvoltare (FACEM) cu o guvernanță transparentă, conform principiilor de guvernanță internațională. Experiența Băncii de Dezvoltare Polone este mai mult decât binevenită și Ministerul Economiei al Republicii Moldova o vede în calitate de partener important de cooperare pe domeniul produselor financiare de suport pentru antreprenori.

Pe de altă parte, reprezentanții Băncii au enumerat domeniile în care ar putea să se implice în activități de dezvoltare cu sprijinul Instrumentului UE de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a participat la toate aceste întrevederi, în calitate de președinte al delegației Republicii Moldova, alături de colegi din alte ministere.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerțului total al Republicii Moldova cu Republica Polonia a înregistrat, în perioada ianuarie-iunie 2022, valoarea de 208.1 mil. USD, cu 18% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, Republica Polonia se situează pe locul 8 între partenerii cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținând o pondere de 3.1%.

Imagini: