Comisia națională pentru consultări și negocieri colective s-a întrunit într-o nouă ședință

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a prezidat astăzi ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC). Subiectele de pe agendă au vizat legislația sanitară pentru prevenirea bolilor profesionale, proiectul Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară, tarifele pentru serviciile de transport auto a călătorilor și bagajelor, precum și proiectul Convenției colective cu privire la modelul Contractului de formare profesională continuă.

În cadrul ședinței, a fost aprobat Planul de activitate al CNCNC pentru semestrul II al anului 2018, care conține 22 de subiecte, printre care se numără proiectele de legi cu privire la politica bugetar fiscală, sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, bugetul de stat pe anul 2019, precum și proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2019.

Tot astăzi, membrii CNCNC au aprobat proiectul Convenției colective (nivel național) cu privire la modelul Contractului de formare profesională continuă, care prevede perfecționarea reglementării raporturilor de muncă. De asemenea, în cadrul ședinței au fost au aprobate modificările și completările în Regulamentul Comisiei naționale pentru consultări şi negocieri colective și în Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcționarea comisiilor pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi la nivel teritorial.

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au prezentat Regulamentul sanitar privind supravegherea sănătății persoanelor expuse acțiunii factorilor profesionali de risc. Aceștia au venit cu unele propuneri, printre care sporirea responsabilității angajatorilor privind evaluarea tuturor factorilor profesionali de risc și întreprinderea măsurilor ce se impun în cazul necorespunderii acestor normative sanitare, prin introducerea măsurilor de constrângere în Codul contravențional.

Alte două subiecte analizate de comisie s-au referit la modificările necesare de a fi operate la proiectul de lege cu privire la organizațiile de creditare nebancară și la proiectul de lege privind tarifele pentru serviciile de transport auto a călătorilor și bagajelor.

La final, președintele CNCNC, Chiril Gaburici, a mulțumit membrilor Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și Confederației Naționale a Patronatului din Moldova pentru discuții constructive și eficiente.

Imagini: