Comitetul de coordonare a proiectului ce susține întreprinderile mici și mijlocii rurale a evaluat progresele pentru a doua perioadă de raportare
Membrii Comitetului de coordonare a proiectului de asistență tehnică „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”, finanțat de UE, au analizat progresul activităților desfășurate în perioada martie – august 2021.
Printre activitățile finalizate au fost menționate elaborarea Raportului de evaluare finală a Strategiei de dezvoltare a IMM-urilor pentru perioada 2012-2020; dezvoltarea de noi instrumente de sprijin pentru IMM-uri (inclusiv Programul a doua șansă pentru IMM-uri, pentru companiile aflate în criză) și Programul de digitalizare a IMM-urilor. Alte activități sunt aproape de finalizare, printre care noul Program de re-tehnologizare a IMM-urilor și versiuni îmbunătățite ale Programului de ecologizare a IMM-urilor și Creșterea și internaționalizarea IMM-urilor, implementate în prezent de ODIMM.
„Suntem recunoscători pentru asistența și expertiza oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Avem multe politici în vigoare pentru a spori sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale. Recomandările raportului final de evaluare a strategiei 2012-2020 va contribui la elaborarea unui nou Program național de dezvoltare pe termen mediu, dedicat sectorului IMM-urilor. Programul va permite alinierea priorităților la situația actuală de pandemie pentru a limita impactul acesteia și a stabili procesele de recuperare. Cu sprijinul UE vom putea identifica soluțiile optime pentru a depăși provocările și a sprijini întreprinderile mici, de familie, în special în zonele rurale”, a declarat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
„Cea mai mare așteptare de la acest proiect este dotarea cu echipamente de ultimă generație a întreprinderilor mici și mijlocii, instrumente inovatoare și sprijin oferit în această situație de pandemie, dar și lansarea unui i-Hub digital pentru IMM-uri”, a declarat Iulia Costin, directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), instituția responsabilă de implementarea directă a programelor de sprijinire a IMM-urilor.
„Uniunea Europeană continuă să sprijine dezvoltarea sectorului IMM-urilor din Republica Moldova și în special a celor din zonele rurale. Sprijinul suplimentar acordat sectorului este prevăzut în programul nostru post-2020, în care ecologizarea economiei și transformarea sa digitală vor fi printre principalele priorități”, a menționat Gintautas Baranauskas, șef adjunct de operațiuni în Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Printre activitățile planificate pentru următoarea perioadă de implementare a proiectului (septembrie 2021 – februarie 2022) se numără sprijinirea accesului IMM-urilor la programele UE; identificarea și dezvoltarea sectoarelor prioritare pentru creșterea economică în zonele rurale; revizuirea și extinderea actualului Program PARE 1 + 1 și un set de activități ce vizează dezvoltarea serviciilor de consultanță în afaceri pentru IMM-urile rurale.
Proiectul de asistență tehnică „Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale” a fost lansat în septembrie 2020, cu sprijinul Uniunii Europene și se va desfășura până în ianuarie 2023. Următoarea reuniune a comitetului director a fost programată pentru martie 2022. Componența sa include Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, ODIMM, Delegația Uniunii Europene și reprezentanții echipei de proiect.
În Republica Moldova, 98% din toate întreprinderile sunt întreprinderi mici și mijlocii, dintre care 85% sunt clasificate ca microîntreprinderi, cu mai puțin de 10 angajați.