Comitetul PARE 1+1 a aprobat spre finanțare nerambursabilă încă 27 de cereri

28 decembrie, Chișinău – Comitetului de Supraveghere al  Programului-pilot de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” pentru anii 2010-2018 a aprobat spre finanțare  nerambursabilă încă 27 de cereri în sumă de 5,01 milioane de lei, care vor contribui la atragerea în economie a  15,68  milioane de lei. În 2016 au beneficiat de acces de finanțare nerambursabilă 200 de întreprinderi.

Potrivit directorului general ODIMM, Iulia Iabanji, din totalul cererilor recepționate, 13 afaceri sunt create de lucrătorii migrați, care s-au întors de peste hotare, iar 14 întreprinderi fiind constituite de rudele de gradul I ale migranţilor. ”După locul amplasării, menționăm că întreprinderile sunt localizate în 18 raioane ale republicii, dintre care 15% își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău, iar 85% în mediul rural”, a specificat Iabanji.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 52% din afaceri sunt demarate în  agricultură, 22% din întreprinderi activează în domeniul prestării serviciilor, iar 26 la sută în industria prelucrătoare. Din totalul cererilor aprobate spre finanțare în cadrul ședinței de azi a Comitetului, 12 întreprinderi sunt în faza de lansare (start –up), iar 15 în faza extinderii afacerii.

Făcând o trecere în revistă a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1”, începând cu anul 2010, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că pe tot parcursul anilor de existență acesta prezintă un interes sporit în rândul migranților și rudelor lor, fapt demonstrat și de creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a reveni acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii. ” Până în prezent, prin intermediul Programului PARE 1+1, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 900 întreprinderi, în sumă de 158,77 milioane lei, suma totală a investițiilor planificate în economie constituind peste 524 milioane lei”, a accentuat Ministrul Economiei.

Octavian Calmîc a specificat că autoritățile vor susține și în continuare migranții care intenționează să investească remitențele în economia națională, deoarece în multe cazuri ei sunt antreprenorii care inițiază și dezvoltă noi idei în afaceri pe piața autohtonă. ”De exemplu, întreprinderile din PARE 1+1 au fost printre primele care au dezvoltat afaceri în domeniul biomasei, creșterea șinșilelor, cultivarea armurariului, paulownei, etc. Mai mult, beneficiarii Programului au fost orientați spre activități, care aduc mai multă valoare adăugată a produselor agricole prin crearea de sere, frigidere, mori, ferme de melci, agroturism, etc”, a punctat vicepremierul Calmîc. 

Imagini: