Condiții noi de disponibilitate şi utilizare eficientă a spectrului de frecvenţe radio
Guvernul a identificat etapele care urmează a fi întreprinse, pentru a asigura continuitatea prestării serviciilor de comunicații electronice mobile 3G în banda 2100 MHz de către furnizorii existenți a acestor servicii.
Totodată, va fi asigurată previzibilitatea și coerența acordării și reînnoirii drepturilor de utilizare a spectrului de frecvențe radio, pentru a promova investițiile pe termen lung.
În acest sens, Executivul a operat modificări la Hotărârea Guvernului nr. 987/2020 cu privire la aprobarea ,,Programului de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2021-2025 și a valorilor minime de expunere a blocurilor generice de frecvență pentru alocare prin procedura de selectare competitivă”.
“Astfel, titularii licențelor existente pentru utilizarea frecvențelor în banda 2100 MHz vor obține, prin procedura de încredințare directă, licențe pentru dreptul de utilizare a câte unui bloc de frecvențe 2×20 MHz și vor achita taxele de licență în modul și cuantumul stabilit în acest act normativ” a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.
Actul normativ aprobat recomandă Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei sincronizarea termenelor de valabilitate a noilor licențe, care vor fi eliberate furnizorilor de comunicații electronice mobile pentru utilizarea frecvențelor în banda 2100 MHz, cu termenul de valabilitate a licențelor deja eliberate pentru utilizarea frecvențelor în benzile 800 MHz, 900 MHz și 1800 MHz.
Implementarea prevederilor proiectului va asigura continuitatea serviciilor de comunicații electronice mobile terestre furnizate utilizatorilor serviciilor 3G/4G de către furnizorii prezenți pe această piață, cu utilizarea în baza principiului neutralității tehnologice a frecvențelor radio din benzile de frecvențe 2100/2600 MHz.