Conducerea Ministerului Economiei a discutat cu reprezentanții asociaților de producători autohtoni modificările la legea comerțului interior

13 aprilie, Chișinău – Conducerea Ministerului Economiei a discutat cu reprezentanții asociaților de producători autohtoni proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor – comerciant, elaborate anterior în colaborare cu operatorii lanțului alimentar din țară (producătorii de mărfuri alimentare și comercianții acestora).

Discuțiile s-au axat în special pe problemele legate de plafonarea reducerilor comerciale, cota de comercializare a produselor autohtone, returul produselor, plățile pentru marfa livrată, etc.  În cadrul unui schimb de opinii, producătorii s-au expus asupra reglementării reducerilor comerciale, solicitând elaborarea unui mecanism clar și aplicabil pentru toți actorii de pe piață, achitarea pentru marfa livrată să fie până la 30 zile, iar returul mărfurilor cu un termen de valabilitate de peste 180 zile să fie realizat la solicitarea producătorului, etc.

Totodată, producătorii sau expus și asupra stabilirii  prezenței produsele autohtone pe rafturile rețelelor de magazine, optând pentru formula de 50/50. Aceasta, în opinia producătorilor va susține agenții economici din țară, oferindu-le posibilitatea de dezvoltare.

În context, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că toate aceste propuneri urmează a fi analizate și discutate cu toți operatorii lanțului alimentar din țară pentru a ajunge la un consens pe toate pozițiile. Totodată, ministrul Economiei a menționat că grupul de produse autohtone, care urmează a fi prezente obligatoriu pe raft va fi stabilit de autoritățile centrale în urma unui studiu.

Vicepremierul Octavian Calmîc a mai specificat că toate propunerile înaintate în cadrul discuțiilor cu operatorii lanțului alimentar din țară vor fi analizate și sistematizate, discutate cu toți actorii din piață, iar ulterior incluse în proiectul legii.

Imagini: