Conducta de interconectare a sistemului de transport gaze naturale din Republica Moldova cu cel din România pe direcţia Iaşi-Ungheni a fost inaugurată

27 august 2014 – Evenimentul de inaugurare a Gazoductului Iaşi-Ungheni a avut loc astăzi în prezenţa înalţilor oficiali din ţara noastră, România şi Uniunea Europeană. La eveniment au participat Comisarului European pentru energie, Günther Oettinger, Prim-ministrul României, Victor Ponta, Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă,  ministrul Economiei, Andrian Candu, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, ai autorităţilor publice locale, mass-media ş.a.

Proiectul “Conducta  de interconectare a Sistemului de transport gaze naturale din România cu Sistemul de Transport gaze naturale din Republica Moldova pe direcţia Iaşi – Ungheni” a fost  implementat prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 şi a constat în realizarea unei conducte de transport cu diametrul de 500 mm, având drept componente principale – firul terestru pe teritoriul României cu lungimea de 32 km, subtraversarea râului Prut (fir principal şi fir de rezervă) de 736 m, firul terestru pe teritoriul R. Moldova – 11 km şi staţia de măsurare gaze amplasată pe teritoriul R. Moldova.

Interconectarea sistemelor naţionale de transport gaze naturale, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova constituie un obiectiv strategic şi contribuie la consolidarea securităţii energetice a celor două ţări. De asemenea, necesitatea promovării acestui proiect rezultă şi din Regulamentul (UE) nr. 994/2010 din 20 octombrie 2010 privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi care prevede interconectarea sistemelor de transport gaze din ţările membre U.E. cu sistemele similare din ţările vecine. Totodată, conducta de interconectare Iaşi-Ungheni este în conformitate cu Strategia energetica a Republicii Moldova până în anul 2030 aprobata prin Hotărârea Guvernului RM nr. 958 din 21.08.2007.

Operarea conductei de interconectare atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul Republicii Moldova va fi efectuată de operatori licenţiaţi în condiţiile legii în vigoare pe teritoriul celor două state. Pe teritoriul Republicii Moldova gazoductul va fi gestionat de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română – de compania Transgaz. Operatorii vor avea obligaţia de a asigura echilibrul fizic al sistemelor de transport gaze în conformitate cu noile capacităţi de transport convenite, respectiv să asigure dispecerizarea şi funcţionarea în condiţii de siguranţă.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Imagini: