Conferința Ministerială a Organizației Mondiale pentru Comerț și-a încheiat lucrările. Iată care sunt cele mai importante decizii adoptate
Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a închis lucrările celei de-a 12-a Conferințe Ministeriale (MC12) care a avut loc la Geneva, în perioada 12-17 iunie curent. Poziția Republicii Moldova în cadrul negocierilor a fost reprezentată de Vadim Gumene, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei.
Printre subiectele prioritare pe agenda reuniunii MC12 a fost abordată situaţia geopolitică regională și impactul acesteia asupra securității alimentare la nivel global, exportul de produse agricole şi securitatea alimentară, finalizarea negocierilor privind pescuitul, relansarea unor noi negocieri în domeniul agriculturii, precum și implementarea Acordurilor existente în cadrul OMC.
Participanții au reușit să adopte un pachet de decizii importante privind diminuarea subvențiilor pentru pescuit, care ar proteja oceanele printr-un tratat împotriva pescuitului excesiv.
De asemenea, au fost aprobate acțiuni privind securitatea alimentară. Membrii OMC și-au luat angajamentul să elaboreze măsuri concrete pentru a facilita comerțul și pentru a îmbunătăți funcționarea pe termen lung a piețelor globale pentru produse agro-alimentare, inclusiv cereale sau îngrășăminte. O atenție deosebită se va acorda nevoilor statelor membre în curs de dezvoltare.
Ca răspuns la provocările pandemiei, au fost aprobate decizii de promovare a comerțului cu vaccinuri.
O altă decizie importantă aprobată de membrii OMC se referă la continuarea moratoriului privind comerțul electronic. Moratoriul interzice țărilor să impună taxe vamale asupra transmisiilor electronice.
Toate angajamentele asumate de către statele membre pentru următorii ani de activitate a OMC pot fi accesate aici.
Totodată, participanții la reuniune au dezbătut subiecte de importanță majoră, precum: negocierile comerciale multilaterale, extinderea liberalizării cu mărfuri şi servicii, noile instrumente de facilitare a comerțului, impulsionarea dezvoltării micilor economii etc.
Alte decizii și declarații poti fi accesate aici.
Conferința Ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului reprezintă cel mai înalt organ decizional al OMC. Aceasta se întrunește de obicei la fiecare doi ani, reunind toate țările membre OMC. Deciziile sunt adoptate în baza consensului celor 164 țări membre.
Următoarea Conferință Ministerială se planifică pentru finele anului 2023.