Consultări cu reprezentanții mediului de afaceri, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a invitat reprezentanții mediului de afaceri din țara noastră la un dialog public – privat, privind politicile, reformele și prioritățile ministerului, care ar revizui și îmbunătăți activitatea antreprenorilor. Au dat curs invitației 30 de reprezentați ai mediului de afaceri, de nivel CEO, care au demonstrat dorința de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri.

Scopul întrevederii a fost discuția pe marginea Programului național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (PACC 2027), inițiat de Ministerul dezvoltării economice și digitalizării. Antreprenorii au fost prezenți la dezbatere, în calitate de experți, având o perspectivă mai largă și mai clară referitor la activitatea pe care o desfășoară.

Obiectivul l-a constituit colectarea ideilor pentru elaborarea unui plan de acțiuni solid și validarea viziunilor asupra obiectivelor Programului, scopurile acestuia, provocările și oportunitățile prioritare. 

Întrunirea a fost prezidată de către secretara de stat, Veronica Arpintin, care a salutat interesul oamenilor de afaceri, subliniind că implicarea acestora, demonstrează dorința de a contribui la dezvoltarea tării.

“Sunteți cei care formați bugetul, generați locuri de muncă și aduceți alte contribuții esențiale. Companiile voastre reprezintă un exemplu elocvent de valoarea care o creați. De-a lungul ultimilor șocuri ați făcut față provocărilor cu curaj și perseverență, iar atitudinea și cunoștințele Dvs sunt esențiale pentru a fi preluate la nivel de țara. Bunăstarea voastră nu înseamnă doar prosperitate individuală, ci și bunăstarea întregii societăți. Avem nevoie de sprijinului vostru în crearea acestei bunăstări” a menționat în discursul său, Veronica Arpintin.

Suplimentar, secretara de stat Arpintin a subliniat că Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are drept priorități majore – dereglementarea, digitalizarea, dezvoltarea pieței muncii și celei de capital, crearea unui mediu prielnic micro companiilor, atragerea investițiilor, dezvoltarea parcurilor industrial și transpunerea directivelor UE. 

După prezentarea Programului național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027, a urmat o rundă de discuții, unde oamenii de afaceri au vorbit despre provocări, dificultățile din activitate, problemele cu care se confruntă (lipsa resurselor umane, lipsa personalului calificat, digitalizare mai amplă, bariere birocratice etc), fiind deschiși să contribuie și să colaboreze prin idei și eventuale soluții, fiind deschiși către afaceri sustenabile, care să se alinieze standardelor europene și să funcționeze într-un mediu transparent. Astfel, vor putea fi modelate politicile și programele guvernamentale.

Pe parcurs s-a mai discutat și despre programele de susținere ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în comun cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, precum cel de retehnologizare, sustinerea femeilor în afaceri, tinerilor, dar și despre Programul de stimulare a investițiilor “373”.

În finalul ședinței, secretara de stat, Veronica Arpintin a dat asigurări că vor mai fi organizate astfel de întâlniri cu mediul de afaceri, pentru o colaborare cât mai eficientă și pentru a impulsiona schimbările și pentru crearea unui mediu de afaceri transparent și sustenabil în Republica Moldova.