Consultări moldo-ucrainene privind aplicarea regulilor de origine PanEuroMed în cadrul comerțului bilateral

Prima rundă de consultări privind aplicarea regulilor de origine PanEuroMed în cadrul comerțului bilateral dintre Republica Moldova și Ucraina a avut loc pe 28 ianuarie curent, la Kyiv, Ucraina. Reuniunea a fost prezidată de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin, și viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii al Ucrainei, Taras Kachka.

În cadrul evenimentului, părțile au pus în discuție textul proiectului Protocolului privind amendarea Acordului de Liber Schimb dintre RM și Ucraina propus de către partea ucraineană. Dezbaterile au fost axate asupra aplicării prevederilor Convenției Regionale PEM în vederea susținerii mediului de afaceri din ambele țări și facilitării schimburilor comerciale preferențiale. Totodată, au fost agreate de principiu prevederile aferente soluționării litigiilor comerciale în cazul apariției divergențelor în interpretarea prevederilor Protocolului și al Convenției PEM.

De asemenea, părțile au abordat necesitatea pastrării continuității în aplicarea regulilor de origine actuale și ale celor ce urmează a fi aplicate ca urmare a semnării protocolului menționat.

În context, conducătorii ambelor delegații au vorbit despre problemele actuale de pe agenda comercial-economică bilaterală. Secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a reiterat importanța soluționării barierelor netarifare în calea comerțului cu Ucraina și reluarea dialogului pe platforma grupului de lucru de nivel înalt pe domeniul comercial economic. Totodată, au fost agreate măsurile ce urmează a fi întreprinse de ambele părți în vederea avansării pe subiectele de interes comun.

Părțile au convenit ca următoarea reuniune a grupului de lucru să se desfășoare în prima decadă a lunii martie a anului curent, la Chișinău.

Menționăm că volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Ucraina, în perioada ianuarie – noiembrie 2020 a înregistrat suma de 537,34 mil. USD, fiind în scădere cu 9,96% în comparaţie cu aceeași perioadă a anului 2019. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Ucraina se situează pe locul 5 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 7,55% în comerțul total al RM. Volumul exportului produselor moldovenești în Ucraina, în perioada ianuarie – noiembrie 2020 a constituit 59,348 mil. USD, fiind în scădere cu 19,82% față de aceeași perioadă a anului 2019. Importul a însumat 477,994 mil. USD, în diminuare cu 8,57% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.   

Imagini: