Cooperarea consolidată pentru parcursul european al Republicii Moldova, discutată la București
Ministerele cu profil economic din cadrul Guvernului României și-au exprimat toată susținerea și au oferit întreaga experiență omologilor din Republica Moldova, pentru parcursul european și integrarea în spațiul economic unic.
Secretarii de stat Veronica Arpintin și Viorel Garaz, aflați într-o vizită de lucru la București au avut și astăzi, 30 ianuarie, întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Cancelaria prim-ministrului României.
Subiectele de discuție cu oficialii români, au vizat eficientizarea procesului de atragere și utilizare a fondurilor europene destinate dezvoltării regionale și locale; finanțările pentru IMM-uri din fonduri europene în România și potențiale oportunități de finanțare pentru mediul de afaceri din Republica Moldova; principalele programe de suport antreprenorial pentru mediul privat, etc.
Vizita celor doi oficiali de la Chișinău, s-a încheiat cu o conferință de presă la Palatul Victoria, alături de Roxana Mînzatu, secretară de stat și coordonatoare a Departamentului pentru Evaluare Integrată și Monitorizarea Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene aflat în subordinea Prim-Ministrului României.
Veronica Arpintin, secretara de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova a mulțumit Executivului român pentru deschidere și colaborare, menționând că: “Principalul nostru partener strategic și economic, România ne oferă întreaga expertiză pentru a parcurge cu succes perioada de pre – aderare la Uniunea Europeană. Experiența Dumnevoastră ne va ajuta să conturăm Strategia de dezvoltare economică a Republicii Moldova 2024-2030 care va modifica perspectiva sustenabilității economice a țării noastre”.
La rândul său, Viorel Garaz, secretar de stat MDED a menționat că: „În cadrul acestei vizite de lucru, colegii români și-au manifestat angajamentul ferm, în consolidarea parteneriatului strategic și în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova. Dialogul bilateral eficient reflectă dorința de a intensifica cooperarea pentru beneficiul tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”.
Roxana Mînzatu, secretară de stat a ținut să reitereze angajamentul României pentru susținerea parcursului European al Republicii Moldova: ” România este 100% alaturi de sora sa mai mica, Moldova, pe drumul aderarii la Uniunea Europeana”.
Conferința de presă poate fi urmărită integral, aici.
România a fost un susținător activ al integrării europene a Republicii Moldova și promovat interesele acestei țări în diverse forumuri internaționale. Tot România a pledat pentru consolidarea relațiilor dintre UE și Republica Moldova și pentru acordarea unui sprijin financiar substanțial.
Cele două țări au semnat acorduri bilaterale pentru consolidarea relațiilor economice, sociale și culturale, au stabilit parteneriate pentru dezvoltarea regională și cooperare la nivel local, contribuind la consolidarea legăturilor.
România se clasează pe locul întâi, printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat pe parcursul anului 2022, suma de 2,67 mlrd. EURO.
Tot pe locul întâi, România se clasează, printre principalii investitori ai Republicii Moldova, după valoarea capitalului investit. În Moldova sunt înregistrate 1609 de întreprinderi cu capital românesc, investiţiile în capitalul social, însumând circa 351.5 mil. EURO. Astfel, România se află pe locul 1 în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova după volumul investițiilor, cât și după numărul întreprinderilor care activează în țara noastră.
Printre companiile cu capital românesc, din RM, pot fi menționate: Balkan Farmaceuticals, Kaufland, Petrom, Rompetrol, Eurofarmaco, Fan Courier , Banca Transilvania și multe altele.
Reformele demarate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării vizează și creșterea productivității, debirocratizarea mediului de afaceri și asigurarea stabilității și predictibilității pentru investitori.