Cooperarea economică între Moldova și Ungaria discutată de Andrian Candu cu ambasadorul Ungariei

7 noiembrie 2014 – Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi.  

În cadrul întrevederii oficialii au evaluat și apreciat dinamica ascendentă a  cooperării comercial-economice dintre Moldova și Ungaria. Totodată aceștia  au analizat oportunitățile de aprofundare a relațiilor dintre cele două state, de majorare a fluxului comercial și de cooperarea în domeniul energetic (in special interconectare la piața europeană și eficiență energetică).

Andrian Candu a menționat faptul că există potențial economic nevalorificat între cele două state: „Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE, ce cuprinde și Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător  conferă Moldovei rolul de punte economică  între Est și Vest. Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale, Portul Internațional Giurgiulești din Moldova oferă infrastructura necesară pentru investitori  iar companiile maghiare pot produce în Moldova bunuri pe care mai apoi să le exporte în statele CSI și vice – versa.”

Mátyás Szilágyi a subliniat disponibilitatea Ungariei de a dezvolta parteneriate strategice cu Republica Moldova: „ Curând vom prezenta programul de susținere a inițiativelor de investiții a prin intermediul instrumentelor financiare de garantare și acordare a liniilor de finanțare pentru proiectele moldo-ungare, desfășurate în Moldova oferite de Eximbank Ungaria. Totodată apreciem produsele moldovenești  și dorim să ajungă pe piața maghiară, iar produsele ungurești de calitate înaltă să fie exportate în Moldova.  ”

Părțile au remarcat faptul că există premise de cooperare iar pentru a le valorifica la maximum este necesară organizarea câtor mai multor forumuri pentru oamenii de afaceri, încurajarea participării companiilor și producătorilor la expozițiile comerciale, agro –industriale etc., organizate în Moldova și Ungaria.

Notă: Amintim că la data de 26 septembrie curent la Chișinău au avut loc lucrările Comisiei interguvernamentale moldo-ungare de colaborare economică. În vederea  consolidării cadrului legal existent între Republica Moldova și Ungaria şi  pentru a stimula cooperarea,părțile au semnat Protocolul de cooperare economică, Acordul de cooperare în domeniul industriei farmaceutice și a dispozitivelor medicale, Acordul privind cooperarea în domeniul turismului si Protocolul de Cooperare în domeniul diplomației economice.