Decizia Federației Ruse de a impune taxe vamale începând cu 1 septembrie 2014 nu înseamnă încetarea relațiilor comerciale și economice dintre Rusia și Republica Moldova

1 august 2014, Chişinău – Acesta a fost subiectul principal al discuţiei de astăzi între Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Andrian Candu şi Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin.

În cadrul întrevederii, Andrian Candu şi Farid Mukhametshin au susținut necesitatea identificării unui nou format de dialog dintre Rusia și Moldova, pe toate nivelurile de cooperare bilaterală.

„Noi suntem deschişi pentru un dialog sincer cu partea rusă, cu participarea conducătorilor ministerelelor de resort, al Serviciului Federal de Supraveghere şi Protecție a drepturilor consumatorilor (Rospotrebnadzor), al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară (Rosselhoznadzor), al Serviciului Federal Vamal, precum şi al experţilor moldoveni. Printr-o comunicare mai activă şi o expertiză obiectivă intenţionăm să identificăm soluţiile de compromis şi să demonstrăm că aspiraţia Republicii Moldova pentru integrarea europeană nu aduce prejudicii relaţiilor economice cu Federaţia Rusă”,  a declarat ministrul Economiei.

La rândul său, ambasadorul Federaţiei Ruse a afirmat că în pofida semnării de către Guvernul rus a Hotărârii privind introducerea taxelor vamale faţă de un şir de produse moldoveneşti, din agenda de cooperare moldo-rusă nu este exclusă necesitatea desfăşurării discuţiilor constructive la nivelul experţilor şi ale autorităţilor relevante. Mai mult decat atât, oficialul a subliniat că măsurile anunţate, ce urmează a fi aplicate, nu înseamnă încetarea relaţiilor economice dintre cele două state. De asemenea, ambasadorul a menţionat despre oportunitatea amplificării dialogului în cadrul instituţiilor moldo-ruse şi a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, precum şi dintre oamenii de afaceri ruşi şi moldoveni, inclusiv pe platforma camerelor de comerţ şi indusrtie, dar şi al Consiliului de Afaceri dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.